Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 11:12 |

Sporazum o kreditu za poboljšanje energetske efikasnosti u bolnici Zenica

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i  direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o kreditu za projekt poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica u vrijednosti 10 miliona eura te investicijski grant EU od milion eura.

Ministar Bevanda je izrazio zadovoljstvo što se uspješna saradnja s Evropskom bankom za obnovu i razvoj nastavlja  potpisivanjem ovog kreditnog ugovora u vrijednosti 10 miliona eura, koji će, kako je rečeno,  omogućiti bolje uvjete za rad bolnice u Zenici i bolji tretman pacijenata.

Naveo je da se ovim kreditom finanscira sustav grijanja koji povećava energetsku učinkovitost pa će, osim smanjenja zagađenosti, biti smanjeni i troškovi grijanja u zeničkoj bolnici.

Dodao je da je rok otplate ovog kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda,a kamata je promjenljiva,  šestomjesečni EURIBOR + 1 posto marže.

- Ono što je posebno važno i na čemu smo zahvalni je činjenica da, u duhu dobre prakse EBRD-a, ovaj kreditni aranžman prate i grant sredstva u iznosu milijun eura. Sredstva granta osigurala je Svjetska banka putem Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) iz regionalnog programa za energetsku učinkovitost - naveo je ministar Bevanda.  

Ocijenio je da će ova investicija imati značajne okolinske koristi, pozitivan utjecaj na stanovnike Zenice i okoline, a bit će povećan kvalitet i učinkovitost usluga koje pruža bolnica u Zenici.

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog sporazuma kojim će se pospješiti energetska efikasnost u Zenici.

Dodao je da ovaj projekt, ne samo da će smanjiti onečišćenje zraka u Zenici, nego će pomoći da se pospješi grijanje u toku zimskih mjeseci u bolnici, ali isto tako i hlađenje tokom ljetnih mjeseci i da se postigne bolja enegretska efikasnost.

Po njegovim riječima, kao dodatni benefit ovog projekta je to što će se pomoći uspostava kompanije koja će se baviti distribucijom gasa u Zenici.   

- Pored ovog projekta, austrijska vlada se također pridružila i dala potporu pripremi implementacije akcionog plana za takozvani 'zeleni grad'. To je investicija koja će rezultirati listom prioriteta koje je potrebno realizirati kako bi se smanjili različiti oblici onečišćenja u Zenici - naveo je Brown.

Izrazio je nadu da će ovaj projekat biti samo početak duge i uspješne saradnje između EBRD-a i Zenice.

Zahvalio je ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi i njegovim kolegama, premijeru Zeničko-dobojskog kantona i njegovim kolegama, svojim kolegama u EBRD-u koji su radili na pripremi projekta, kao i Evropskoj uniji koja je finansirala tehničku pomoć da bi se ovaj projekt pripremio za provedbu i koja je doznačila investicijski grant u vrijednosti od  milion eura.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao da Kantonalnoj bolnici u Zenici gravitira oko 450.000 stanovnika, te da se današnjim potpisivanjem ugovora stvaraju uslovi da se implementira projekt energetske učinkovitosti bolnice.

Ocijenio je da je ovo značajno za Kantonalnu bolnicu Zenica iz nekoliko razloga, a tu su:  aspekt ekologije u gradu Zenica, zatim efikasnije poslovanje, odnosno energetska učinkovitost, smanjenje troškova grijanja i podizanje efikasnosti zdravstvene zaštite građana Zeničko-dobojskog kantona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo