Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 14:22 |

Udruženje 'Duga' - 'Krugovi prijatelja' za mrežu podrške za svako dijete

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Udruženje 'Duga' najavilo je za četvrtak u Sarajevu prezentiranje rezultata programa "Regionalnom saradnjom do inkluzivnog obrazovanja - Metodologija Krugovi prijatelja", koji je koristeći spomenutu metodologiju protekle dvije godine realiziran u deset osnovnih škola i dva vrtića u Kantonu Sarajevo uz podršku "Open Society London".

U program je bilo uključeno više od 300 djece uzrasta od četiri do 14 godina, održane su i radionice s roditeljima, a obuku su uz mentorstvo "Centra za interaktivnu pedagogiju" iz Beograda vodili stručnjaci iz "Inclusive Solutions" iz Velike Britanije.

Iz Udruženja "Duga" navode da metodologija ‘Krugovi prijatelja’ doprinosi unaprjeđenju socijalne uključenosti, a u prvi plan stavlja dijete kao cjelovito biće koje u sigurnom okruženju (uz podršku vršnjačke grupe) gradi svoj identitet.

- Realiziranjem 'Kruga prijatelja' želimo omogućiti da se prijateljstvo između djece razvije da bi obogatili život djeteta. Cilj nam je da njegujemo društvenu kulturu, koja se bazira na prihvaćanju, razumijevanju i uključivanju svakog člana društva i nastavimo s provođenjem te metodologije koja se pokazala korisnom i potrebnom - navode iz Udruženja 'Duga'.

Dodaju da su svakom djetetu potrebni podrška i razumijevanje, ali i da svako dijete može biti isključeno iz vršnjačke grupe ili zanemareno.

- Cilj je poticati djecu da pružaju pomoć i podršku jedni drugima. Metodologijom 'Krugovi prijatelja' gradimo mrežu podrške za svako dijete. Ako su djeca sretna i zadovoljna u školi, postizat će i bolji uspjeh - pojašnjavaju iz Udruženja 'Duga'.

Jedna od učiteljica uključenih u Program Vanja Moljević kaže da su nju, kao učiteljicu, 'Krugovi prijatelja' promijenili i omogućili joj da (uz pomoć učenika) ostvari osjećaj sreće.

- To su osmijeh djece, njihovi razgovori, povjerenje i podrška. 'Krugovi prijatelja' se orijentiraju na snage i potencijale djeteta - kaže ona.

Predstavljanje rezultata ostvarenih u okviru programa "Regionalnom saradnjom do inkluzivnog obrazovanja - Metodologija Krugovi prijatelja" najavljeno je za 28. juni u Sarajevu (Hotel "Bosnia"), s početkom u 12 sati.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Treće izdanje programa Narodnog pozorišta Sarajevo 'Kultura na ulice 2024!' počinje u maju

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel