Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 16:12 |

Održana sjednica Vijeća nacionalnih manjin BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine razmatralo je danas djelovanje Saveza nacionalnih manjina u BiH te je, nakon obavljene rasprave, zaključeno da Vijeće ne podržava djelovanje pravnog subjekta pod nazivom "Savez nacionalnih manjina u BiH".

Zaključeno je i to da se od Ministarstva pravde BiH traži poništenje registracije pravnog subjekta radi zloupotrebe imena države u nazivu pomenutog pravnog subjekta – saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Članovi Vijeća upoznati su s analizom upitnika za promjenu Zakona o nacionalnim manjinama u BiH.

Između ostalog, primljeni su k znanju: Informacija o statusu objavljenog javnog poziva za raspodjelu grant sredstava za nacionalne manjine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH; Informacija o objavljenom javnom pozivu za raspodjelu grantova za nacionalne manjine u projektu Vijeća Europe „Jačanje zaštite nacionalnih manjina BiH“;  Informacija o statusu zahtjeva upućenih Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH.

Za narednu sjednicu odgođeno je razmatranje Izvještaja sa predloženim zaključcima sa tematske sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH pod nazivom „Položaj Romkinja u BiH“, koja je održana u Sarajevu 4. juna.

S dnevnog reda sjednice skinuto je razmatranje plana posjeta Vijeća nacionalnih manjina BiH općinama i gradovima u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH – navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana