Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 15:49 |

Godišnjica zločina izvršenog nad višegradskim Bošnjacima

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Udruženje "Žena-žrtva rata" obilježilo je danas 26 godina od "Žive lomače", zločina izvršenog nad višegradskim Bošnjacima u kući Adema Omeragića u ulici Pionirska i kući Mehe Aljića na Bikavcu.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić Feni je kazala da su i s ovogodišnjeg obilježavanja pozvali sve nadležne, ali i prijeratne komšije da pomognu u pronalaženju kostiju ubijenih civila da bi mogli biti dostojanstveno ukopani.

- Vrijeme prolazi, nemamo nikakvih informacija. Proces mora biti priveden kraju, da ubijeni nađu konačni smiraj i da porodicama stradalih bude makar malo lakše - istakla je Hasečić.

Pozvala je pravosudne organe, kao i međunarodnu zajednicu da pomognu u pronalasku posmrtnih ostataka, ali je mišljenja da samo počinioci zločina tačno znaju gdje su kosti i da o tome trebaju progovoriti.

- Imali su 26 godina da razmišljaju o tome. Kranje je vrijeme da progovore gdje su zakopali nevino stradale civile, žive spaljene - rekla je Hasečić.

O ''Živim lomačama'' u Višegradu, naglašava, svjedoči istrajna borba za istinu i pravdu bez koje nema pomirenja. Svjedoče, dodaje, prvenstveno haške presude Milanu Lukiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora i Sredoju Lukiću, osuđenom na 27 godina.

- Svjedoči to što naše nekadašnje komšije okreću glavu od nas i od priče o prošlosti, ali prije svega svjedoči šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci više od 70 zapaljenih ljudi. Najmlađa žrtva imala je samo dva dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju - navodi Hasečić.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Haag) spaljivanje ljudi u Pionirskoj proglasio je zločinom protiv čovječnosti, koji je imao oblik ubistva, okrutnog i nehumanog postupanja i istrebljenja izvedenih s predumišljajem i proračunatošću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'