Sport     | 27.06.2018. 18:05 |

Obavljen žrijeb i predstavljena džudo reprezentacija BiH za EP u Sarajevu

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Žrijeb evropskog džudo prvenstva za takmičare do 18 godina (U18), koje će od 28. juna do 1. jula biti održano u Sarajevu, obavljen je danas, a nakon žrijeba predstavljena je i džudo reprezentacija Bosne i Hercegovine koja će nastupiti na ovom takmičenju.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, Evropska džudo unija (EJU) povjerila je Džudo savezu Bosne i Hercegovine (JSBiH) organizaciju još jednog velikog međunarodnog takmičenja, što je nova potvrda je da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina postali omiljena destinacija i adresa zvaničnim evropskim i internacionalnim takmičenjima.

Predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac podsjeća da je JSBiH do sada više nego uspješno organizirao svjetsko prvenstvo U18 (2015.), pet evropskih prvenstava i 14 Evropa kupova. 

- Ja uvijek volim napomenuti da je džudo najtrofejniji olimpijski sport u BiH i da je jedan je od sportova koji su najviše doprinijeli afirmaciji bosanskohercegovačkog sporta na međunarodnoj sportskoj sceni. Poznati smo kao dobri organizatori i nastojat ćemo da to tako ostane i ubuduće. BiH u ovom sportu ima mnogo mladih talenata od kojih u budućnosti očekujemo velike rezultate - rekao je Crnogorac. 

Na sarajevskom tatamiju za laskave titule najboljih džudo takmičara za 2018. godinu u Evropi borit će se 450 najboljih mladih džudista iz više od 40 zemalja.

Bosnu i Hercegovinu u muškoj konkurenciji predstavljat će: Filip Burić (-50kg), Nikola Moravac (-55), Igor Đurica (-60), Lav Divljan (-66), Darijan Faletar (-66), Ivan Jozeljić (-73), David Čečura (-81), Božidar Vučurević (-81), Srđan Ajvaz (-90) i Igor Vračar (+90). 

U ženskoj konkurenciji BiH će predstavljati Gordana Ilić (-48), Ana Marija Franjić (-52), Mila Petrović (-52), Maja Bjelica (-57), Ema Brkanić (-57), Josipa Brvenik (-63), Džana Kovačević (-63), Anđela Jurić (-70), Hana Piralić (+70) i Vesna Vukoja (+70). 

Treneri u reprezentaciji BiH Dejan Ćup i Hadis Ramić očekuju od bh. takmičara dobre rezultate, a nadaju se da neki od njih mogu doći i do odličja. 

- Učešće na ovom prvenstvu za nas je velik događaj. Imamo par reprezentativaca od kojih potajno očekujemo medalju, ali ne želimo isticati nikoga - izjavio je Ćup. 

Ramić vjeruje u uspjeh bh. takmičara, te naglašava da je konkurencija na prvenstvu jaka i da neće biti lako doći do medalje.  

- Naši takmičari su spremni da ostvare dobre rezultate, ali samo ako ostave srce na strunjači. Hrvatska i Srbija imaju dobre takmičare, a da ne pričamo o ostatku Evrope. Konkurencija je jaka, neće biti lako, ali očekujem dosta od naših reprezentativaca - naglasio je Ramić. 

Takmičenja ovog nivoa doprinose i razvoju turizma, tu su benefiti od uživo prenosa, slike iz Sarajeva četiri dana će se emitirati u cijeloj Evropi i svijetu putem websitea EJU. Sve će ovo u konačnici doprinijeti jednoj krajnje afirmativnoj slici o Sarajevu i Bosni i Hercegovini, što je i jedan od krucijalnih razloga organizacije ovih prestižnih takmičenja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Judo klub Borsa najuspješniji klub na prvenstvu Judo saveza HB

Dva zlata na Afrika openu za džudo tim BiH

Korina Džidić iz Borse osvojila broncu na Europskom kupu Italije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu