Bosna i Hercegovina     | 28.06.2018. 11:05 |

Medijski javni servisi zapadnog Balkana potpisali Memorandum o razumijevanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO/TIRANA, 28. juna (FENA) - Rukovodioci šest nacionalnih medijskih javnih servisa zapadnog Balkana (RTSH, BHRT, RTK, MRT, RTCG, RTS) potpisali su danas u Tirani Memorandum o razumijevanju, koji otvara put za njihovu suradnju na projektu podrške Evropske unije (EU) vrijednom 1,5 miliona eura.

- Projekt tehničke pomoći medijskim javnim servisima na zapadnom Balkanu odvijat će se u naredne dvije godine u cilju olakšavanja transformacije medija javnih servisa iz državnih medija u istinske službe za građane što predstavlja jedan od prioriteta EU na zapadnom Balkanu - zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji, koja je završena danas u Tirani.

Kao što je predstavljeno na konferenciji, Projekt će raditi na postizanju tri osnovna cilja. Radi se o promociji evropskih standarda i najbolje prakse širom zapadnog Balkana kao zajedničkom referentnom okviru za nezavisne i profesionalne medije, kako u pogledu modela finansiranja, tako i izbora i funkcionisanja organa uprave javnih medijskih servisa;  generiranju sinergije između javnih servisa i regionalnih razmjena politika i praksi za novu fazu u procesu reforme medija, koja uključuje integrirane redakcije, uredničke smjernice i dugoročne strategije i širenju i podržavanju suradnje u sferi istraživačkog novinarstva, mehanizama koprodukcije na odabrane teme i regionalne razmjene digitaliziranih  arhivskih materijala.

- Konferencija je okupila oko 60 učesnika, među kojima su predstavnici međunarodnih organizacija, direktori i viši zvaničnici javnih medijskih servisa, donosioci političkih odluka, predstavnici nevladinih organizacija i radiodifuznih regulatornih tijela iz Albanije, BiH, Kosova*, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Projekt provode Međunarodna federacija novinara (IFJ) zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Austrijskim javnim emiterom (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i Uredom evrovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO).

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo