Ekonomija     | 28.06.2018. 12:32 |

UMEI - Tražiti povrat sredstava za uplaćenu carinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektro industrije (UMEI) FBiH koja je održana u srijedu  u Privrednoj komori FBiH u Sarajevu jednoglasno je odlučeno da prema nadležnim institucijama bude upućena Inicijativa za povrat uplaćenih sredstava na ime carine za uvoz mašina i opreme za proizvodnju koje su privredna društva uplatila u periodu od februara 2016. do 24. aprila 2018. 

Imajući u vidu da je Zakon o carinskoj politici BiH donesen 2015. i da je u istom predviđeno da u roku šest mjeseci budu doneseni podzakonski akti, Odluka o oslobađanju od plaćanja carina je donesena sa zakašnjenjem za više od dvije godine.

U prethodnom periodu veliki broj firmi metalskog i elektro sektora FBiH obratio se Privrednoj komori FBiH sa zahtjevom da se od nadležnih institucija traži povrat uplaćenih sredstava za carinu na uvoz mašina i opreme, a koja su firme uplatile u prethodne dvije godine.

Radi se o sredstvima koja su mogla biti upotrijebljena za daljnji razvoj kompanija, ali zbog nepoštivanja zakona, i neblagovremenog donošenja propisa, morala su biti utrošena u druge svrhe. 

Osim toga, na sjednici je razgovarano o Strategiji razvoja metalskog i elektro sektora FBiH za period od 2016. do 2025. koja je 22. maja 2018. usvojena na Predstavničkom domu i 6. juna 2018. na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Članovi Odbora su upoznati sa Zaključkom koji je Dom naroda usvojio koji se tiče nastavka aktivnosti koji proizilazi usvajanjem Strategije razvoja a to je izrada Akcionog plana implementacije Strategije razvoja metalnog i elektro sektora sa jasno definisanim nositeljima aktivnosti.

Također, razgovarano je o daljnjim koracima Udruženja kada su u pitanju Nacrt zakona o doprinosima FBiH i Nacrt zakona o porezu na dohodak FBiH, koji su utvrđeni na sjednici Vlade FBiH održanoj 7. juna 2018., saopćeno je iz PKFBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta