Ekonomija     | 02.02.2019. 10:24 |

Ambasador Mominah: Vizni režim je velika prepreka za Saudijce

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Hani bin Abdullah Mominah smatra da je vizni režim velika prepreka za građane Kraljevine koji imaju želju da posjete Bosnu i Hercegovinu.

Bosnu i Hercegovinu posjećuje veliki broj turista iz čitavog svijeta. Tome, pored ostalog doprinosi i liberalizacija viznog režima, kao vid slobodnog kretanja ljudi.

Naročito je primjetna posjeta turista iz Kraljevine Saudijske Arabije, iako im je potrebna viza.

To je potvrdio i ambasador Mominah koji je u izjavi za Fenu kazao da građani Bosne i Hercegovine posljednjih godina svjedoče dolasku velikog broja saudijskih turista.

Tokom 2016. godine, naveo je on, broj Saudijaca koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu dosegao je 18.000, ta se cifra naredne 2017. godine popela na 24.000, a već 2018.godine bilo je više od 30.000 gostiju.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, u toku 2018. godine ostvareno je 67.587 noćenja što je za 46,7 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Ambasador Mominah je primijetio da postoje određeni pokušaji u Bosni i Hercegovini da se infrastruktura prilagodi potrebama saudijskih turista s aspekta investiranja na polju hotelijerstva i pružanja odgovarajućih usluga.

Također, smatra da bi se povećao broj posjeta državljana Kraljevine ukoliko bi bili oslobođeni viza.

- Ambasada se još konstantno obraća nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini kako bi se saudijski državljani oslobodili viznog režima, uspostavila direktna zračna linija između Rijada i Sarajeva i kako bi se radilo na svemu što ima za cilj da se saudijskim turistima osigura ugodan boravak - zaključio je ambasador.

Očekuje se veći broj posjeta Saudijaca nakon što je bh. aviokompanija FlyBosnia otvorila direktnu liniju Sarajevo - Rijad i to po vrlo povoljnim cijenama. 

Ambasador Mominah naglašava da državljani Kraljevine Saudijske Arabije vole narod Bosne i Hercegovine, ali im odgovara i klima, uživaju u zimskoj čaroliji, očarani su prirodnim bogatstvom BiH, ljepoti rijeka, šuma, planina...

- Poslovni ljudi, biznismeni u tome vide velike mogućnosti investiranja u BiH, stoga je neohodna liberalizacija viznog režima - zaključio je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Hani bin Abdullah Mominah.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom