Ekonomija     | 28.06.2018. 16:38 |

Jusko: Podrška obilježavanju 40. godišnjice II kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko primio je danas predstavnike Odbora za obilježavanje 40 godina od izgradnje II kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo, predvođene Raifom Dizdarevićem i Bogićem Bogićevićem.

Jusko je izrazio zahvalnost na pozivu za učešće u obilježavanju ovog značajnog događaja, te govorio o aktivnostima koje Ministarstvo provodi na razvoju prometnog sistema, sa posebnim osvrtom na željeznički vid prometa.

 - Željeznički sistem BiH je, kao i ostali vidovi prometa, u tranzicijskom procesu koji zahtijeva kontinuirane aktivnosti, shodno nadležnostima svih resornih tijela, kako bi se po najvišim standardima osigurala integracija bh. željezničkog sistema u regionalni, a zatim i evropski željeznički sistem. Na tom putu su pred sve nas postavljeni izazovi koje ćemo uspješno savladati i željeznički sistem BiH učiniti održivim, ekološki prihvatljivim i konkurentnim - naglasio je Jusko.

Predstavnici Odbora za obilježavanje su zahvalili ministru na prijemu te podržali aktivnosti koje Ministarstvo provodi na unapređenju cjelokupnog prometnog sistema BiH, a posebno željezničkog.

 - Čovjeku zastane dah kada pomisli na to šta se sve napravilo u to vrijeme, i to lopatama i krampama: 300 kilometara normalnog kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo, te niz željezničkih stanica na toj dionici, između ostalih, i nova stanica u Sarajevu. Mislim da su u pravu oni koji kažu da su omladinske radne akcije bile svojevrstan društveni fenomen. Ja bih rekao da je to jedna od najboljih tekovina bivše države. One su preteča današnjeg volontiranja i društveno korisnog rada i sigurno se u tom segmentu može tražiti kontinuitet omladinskog angažmana. Nama je bilo pitanje časti i ponosa da uradimo nešto korisno za svoju državu - kazao je predsjednik Organizacionog odbora Nijaz Skenderagić.

Ministar Jusko je još jednom istakao punu podršku Ministarstva obilježavanju 40 godina od izgradnje II kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo, saopćeno je i Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Slovenija: Dvije osobe poginule u nesreći na pruzi kod Posotojne

Beograd: Potpisan Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skopja

Srbija dobila poklon grant od 600 milijuna eura za izgradnju dijela brze pruge Beograd - Niš

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu