Stranačke aktivnosti     | 28.06.2018. 20:49 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici obilježila 109. godina kontinuiranog rada i postojanja.

Svečanoj akademiji prisustvovalo je više od 400 zvanica, članova i simpatizera. Na početku prisutnima se obratio Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, koji je naveo da je borba SDP-a za državu BiH počela prije 109 godina, te da traje do danas.

„Etnonacionalistička vlast razara ovu državu već tri decenije, a žrtva je svaki čovjek u BiH. Iako je zlo nacionalizma i šovinizma  jednom već pobijeđeno, danas je borba ponovo aktuelna. Nacionalisti u BiH se bore za vlast kako bi služili tuđim vladarima i tuđim interesima.

Oni koji upiru prstom u navodne neprijatelje su isti oni koji istovremeno zavlače ruke u džepove i pljačkaju nas. Dosta je socijalne i ekonomske nejednakosti, ovo nije privatna država trojice ljudi. SDP će se boriti da BiH bude država za sve i društvo gdje su svi jednaki, a ne država iz koje mladi odlaze“ kazao je Nikšić i rekao da je SDP bezuslovno i uvijek protiv podjela.

„Nikad manje zakona nije doneseno. Korupcija je uništila nadu da će biti bolje. Najbolji doktori su rastjerani. Cijena života raste, a prihodi su sve manji. SDP ima Plan 10 za borbu protiv trenutnog stanja. Nezaposlenost mladih treba promijeniti zapošljavanjem, a ne slanjem u Njemačku“, rekao je Nikšić i istaknuo potpuni nerad trenutne vlasti i neodržavanje sjednica parlamenta.

Nikšić je naglasio da borba za državu, borba za radnika i građana kreće u oktobru, te pozvao sve da podrže kandidata za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji će služiti svim građanima.

Denis Bećirović se prisutnima obratio kazavši da je njegova politika okrenuta budućnosti, mladim generacijama, civilizacijskom naslijeđu antifašizma, koji je zaslužan za opstojnost današnje BiH.

„U vrijeme kada Evropa i svijet idu u budućnost, ne smijemo ostati zarobljenici prošlosti. Moramo tražiti nove formule i rješenja  i otvarati nove horizonte. Sve države u regionu svoju veličinu u 21. stoljeću ne trebaju pokazivati zveckanjem oružja. Mi hoćemo da pokažemo da je ovo velika zemlja u kojojžive dobri i plameniti ljudi. Mi svoju veličinu ne treba da pokazujemo procentima teritorije, statističkim popisima stanovništva, dometima topova, tenkova, brojnošću aviona i naoružanim divizijama, bitkama iz prošlosti, već novim idejama, optimizmom, vjerovanjem u drugačiju ulogu svakog od nas.Vrijeme je da počnemo ozbiljno raditi na stvaranju državnog identiteta Bosne i Hercegovine. Državi BiH treba održvi identitet, koji će utemeljen na ravnopravnosti, uvažavanju drugačijeg, a ne negiranju nacionalnih, vjerskih i drugih identiteta“, rekao je Bećirović.

Prisutnima se obratio i Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, naglasivši da je iza SDP-a stotinu teških godina u kojoj nije izgubila obraz.

„U drugih sto godina smo ušli vodeći stare bitke u novim okolnostima. Protivnici su nacionalizam, mržnja i politika koja podstiče podjele. Kao i mnogo puta dosad moramo biti svjesni svoje uloge, jer je sudbina BiH usko vezana za sudbinu SDP, partije koja radi na objedinjavanju“, naveo je Magazinović.

U okviru svečane akademije istaknutim članicama i članovima partije dodijeljene su Plakete za doprinos izgradnji, jačanju i afirmaciji ideje ljevice, antifašizma i ostvarivanju programskih ciljeva SDP BiH. U pitanju je najviše priznanje Socijaldemokratske partije, a ovogodišnji dobitnici su Ilija Jurišić, Salih Brkić, Šerifa Hadžihrustanović, Mulo Hadžić, Zdravko Gavranović, Dževad Resić, Marija Petrović, Senad Šećerović, Jasmin Agić, Džemil Omerović i Mehmed Behmen.

Osnivački kongres Socijaldemokratske stranke Bosne i Hercegovine održan je 28. i 29. juna 1909. godine u Sarajevu. Radnici tada formiraju partiju koja će braniti i zastupati njihova prava i interese. Ona će doživjeti brojne pravne i organizacione transformacije od svog nastanka do danas, ali nikada ne gubi kontinuitet i bez iznimki ostaje partija svih Bosanaca i Hercegovaca, radnog naroda koji se bori za socijalnu pravdu, za ravnopravnost ljudi u našoj zemlji i ravnopravnost Bosne i Hercegovine sa drugim zemljama.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo