Kultura     | 29.06.2018. 08:31 |

U Širokom Brijegu promovirana knjiga sestre Zorice Jurilj

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 29. lipnja (FENA) - Promocija knjige "Grabovina tilovinu pita" autorice dr. sc. Zorice Jurilj, časne sestre franjevke upriličena je u četvrtak navečer u širokobriješkom kinu "Borak".

Ova monografija nastala je temeljem mnogih terenskih izvornih zapisa same autorice koji se tiču nematerijalne kulturne baštine širokobriješkog kraja.

Govoreći o knjizi, prof.dr.sc. Marko Dragić kazao je kako je sestra Zorica svojim djelom na najbolji mogući način obilježila i ovjekovječila kulturnu baštinu širokobriješkog kraja.

- Sama knjiga 'Grabovina tilovinu pita' nastala je uz golem trud, trud borbe sa zaboravom - kazao je Dragić, naglasivši protom kako bi, da sestra Zorica nije napisala ovo djelo, "zemlja prekrila mnogo toga što su naši preci sačuvali do naših dana, a da je na nama da to isto sačuvamo i prenesemo pokoljenjima koja će biti tu kada nas ne bude".

- Onda kada sačuvamo tradicijsku baštinu, tada ćemo biti i kada nas ne bude - rekao je Dragić, ocijenivši kako je ovom monografijom sestra Zorica ostvarila golem doprinos očuvanju baštine.

Autorica dr. sc. Zorica Jurilj istaknula je kako je presretna jer je širokobriješka narodna baština dobila zasluženo, istaknuto mjesto te  zahvalila Gojku Jeliću i Ogranku Matice hrvatske Široki Brijeg, koji je nakladnik knjige i organizator cijele večeri.

- Veliko hvala mom mentoru profesoru Dragiću čiji je doprinos u stvaranju ove knjige nemjerljiv - naglasila je sestra Zorica te potom uputila zahvale i svim ostalim pomagačima i sudionicima koji su, kako kaže, tako spremno prihvatili poziv.

U predstavljanju knjige i cjelokupnom programu sudjelovali su i fra Dane Karačić, Blanka Kraljević, Andrija Zeljko, HKUD 'Mokro', HKUD 'Brda', Mate Anić i klapa 'Diva'.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu