Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Sport     | 29.06.2018. 12:04 |

Iz štampe izašla knjiga "Tjelesna svjesnost u košarci"

FENA

TUZLA, 29. juna (FENA) – U izdanju Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku iz štampe je izašla knjiga "Tjelesna svjesnost u košarci" dvojice tuzlanskih profesora, Alije Biberovića i Damira Ahmića.

U knjizi su sublimirana iskustva i naučna saznanja autora o košarci kao jednom od najpopularnijih sportova u svijetu.

Posebno su do izražaja došla iskustva Alije Biberovića koji je u košarci prošao sve faze razvoja, od igrača do trenera i selektora državnih selekcija, a naposljetku i univerzitetskog profesora.

- Knjiga je namijenjena svim ljubiteljima košarke, posebno igračima i trenerima, ali i svim drugim ljudima koji su makar djelićem u ovom sportu, a sve da bi ga razumjeli. Tehnika i taktika nije ono što se misli, samo izgled, nego je puno više, odnosno, veza između uma i elemenata pokreta koji se kasnije usavršavaju - kaže u razgovoru za Fenu profesor Biberović.

Objašnjava da je knjiga fokusirana na razvoj osnovnih vještina i njihove integracije s timskom igrom. Košarka je univerzalna zato što nije isključivo timska, a ni individualna, a čine je svi ti faktori zajedno.

- Košarka više nego bilo koji drugi sport zahtijeva integraciju individualnog talenta u nesebičnu timsku igru. Zašto su Dražen Petrović, Michael Jordan, Lari Bird, Krešimir Ćosić, Damir Mršić, Elmedin Kikanović i mnogi drugi tako uspješni košarkaši? Zato što su bili najkompletniji igrači, ali iz čistog zadovoljstva igranja. Jer, uprkos talentu i visini današnjih igrača, uspjeh prvenstveno zavisi od posjedovanja vještina, usavršavanja i mentalne stabilnosti – objašnjava sagovornik novinara Fene.

Svoje mišljenje o knjizi dali su i brojni košarkaški stručnjaci i vrhunski košarkaši. Trener Vlado Đurović kaže da knjiga „Tjelesna svjesnost u košarci“ daje „novu dimenziju  u edukaciji košarkaške igre i pravcu prema vrhunskom rezultatu“, dok njegov kolega Velimir Gašić ističe da su autori „na specifičan način, koristeći u osnovi naučni pristup, dodirnuli niz aspekata koji su u korelaciji sa vrhunskim košarkaškim zahtjevima“.

Preporučujući knjigu svima koji se bave košarkom, bivši internacionalac, a danas trener, Damir Mulaomerović, navodi da su autori u knjizi dali presjek, odnosno, kohezioni odnos između psiholoških segmenata i pedagoških principa u trenažnom i takmičarskom procesu.

- Ovi parametri imali su poseban uticaj na uspjeh moje igračke karijere, a sada i trenerske, a u knjizi su detaljno i seriozno razrađeni, tako da knjigu toplo preporučujem svima koji se košarkom žele ozbiljno baviti – naveo je Mulaomerović.

Promocija knjige "Tjelesna svjesnost u košarci" najavljena je za septembar u Tuzli.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana