Ekonomija     | 29.06.2018. 15:34 |

Hifa Oil otvara tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

FENA Saopćenje

ZENICA, 29. juna (FENA) - Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu, a završetak radova očekuje se do kraja ljeta.

Ova kompanija je kao lider u distribuciji nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini prošle godine kupila Terminale Željezare Zenica, čime je osim jačanja konkurentskih prednosti novim investicijama omogućena još veća sigurnost i stabilnost snabdijevanja tržišta BiH naftom na duži rok.

Kako su saopćili iz ove kompanije, provedbom ovog projekta Hifa Oil je postala kompanija za trgovinu i distribuciju nafte s najvećim privatnim terminalima u BiH, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.

Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara goriva što je oko 13.000 m3, a logistički posmatrano punjenje terminala će se vršiti isključivo vozovima, što podrazumijeva otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH.

- Ponosni smo na ovaj projekat jer se radi o najsavremenijim tehnologijama, ali i nemjerljivom značaju za tržište i cijelu državu. Ovaj terminal bit će dobar balans koji neće dozvoljavati ekstremna dizanja cijena na našem tržištu - pojasnio je izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil Kenan Ahmetlić.

Kazao je i da će terminal biti potpuno automatiziran te će se otkloniti svaka mogućnost mehaničkog točenja dok će cijeli proces biti kompjuteriziran, što podrazumijeva i vaganje kamiona, točenje i izlazno vaganje, a to znači da vozač neće imati potrebu napustiti kabinu cisterne kada uđe na terminal.

- Poseban akcenat je stavljen na protupožarnu zaštitu koja zadovoljava najstrože EU standarde. Terminal će također biti opremljen povratom isparavanja, tako da emisija štetnih gasova praktično i ne postoji. Imat će dvije vrste utovara robe, standardni nadzemni utovar i savremeni eco - utovar koji se vrši iz zemlje - zaključio je Ahmetlić.

Na ovaj način, istaknuto je u saopćenju, Hifa Oil daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH, a otvaranje terminala u Zenici značit će i otvaranje novih radnih mjesta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bajić: Iz Mostara za 24 sata do bilo koje točke na svijetu

Sve zone za putnike na bečkom aerodromu ponovo otvorene

Otvoren novi terminal u Živinicama, počinje zanavljanje naftnih rezervi (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom