Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.06.2018. 14:39 |

CIAT projektom do uspješnijeg sprečavanja krijumčarenja eksploziva i narkotika

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. lipnja (FENA) - Usvajanjem novih procedura za otkrivanje krijumčarenja eksploziva i oružja koje će se od danas primjenjivati na svim graničnim prijelazima u BiH, i predstavljanjem obuke koju je uspješno okončalo više od 1.100 službenica i službenika Granične policije BiH, u Mostaru je okončana prva faza projekta CIAT (Countering Illicit Arms Trafficking) vrijedna 550.000 eura koji financira Vlada SR Njemačke, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 Na završnoj konferenciji prve faze CIAT projekta sudjelovalo je više od 30 predstavnika Granične policije BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Veleposlanstva SR Njemačke u BiH, UNDP-a, i institucija susjednih država nadležnih za sigurnost granica. U okviru CIAT projekta, proveden je čitav niz obuka i izrađen veći broj nedostajućih procedura sa ciljem adekvatne i efikasne borbe protiv ilegalne trgovine oružjem, streljivom i eksplozivom, te urađena suvremena operativna baza za utvrđivanje njihovog identiteta, priopćeno je iz UNDP-a.

-  Glavni cilj projekta je da se Granična policija BiH osposobi u sprečavanju, identifikaciji i borbi protiv trgovine vatrenim oružjem, streljivom i eksplozivima iz i kroz Bosnu i Hercegovinu. U početnoj fazi projekt se financira od strane Savezne Republike Njemačke, preko UNDP-a, a vrijednost  je 550.000 eura. Od tog iznosa 226.000 eura je utrošeno za nabavku specijalističke opreme, točnije pet detektora za eksplozive i droge, te tri najsuvremenija endoskopa - uređaja kojima se omogućava optički pregled teško dostupne unutarnjosti vozila. Navedenu opremu službenici Granične policije već koriste na terenu - izjavio je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, zahvalivši se UNDP-u i Vladi SR Njemačke na podršci koju pružaju u radu u razvoju GPBiH.

UNDP BIH je aktivno podržavao institucije BiH u izradi dvije bitne strategije za BiH: Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH. U realizaciji projekta UNDP BiH se oslanja na ekspertizu svog Centra za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC-a) koji pruža svu neophodnu tehničku podršku.

- Izuzetan uspjeh je ostvaren kroz suradnju s Graničnom policijom BiH, gdje su u vrlo kratkom vremenu ostvareni značajni rezultati koje se mogu iskazati i kroz indirektne indikatore: prešli smo preko 15.000 kilometara, obišli 16 gradova u BiH na kojima smo organizirali treninge i obuku za više od 1.100 službenika Granične policije, više od 50 predstavnica i predstavnika BiH institucija je sudjelovalo na regionalnim skupovima razmjene iskustava i najboljih praksi iz ove oblasti, i uspostavljena je regionalna koordinacija. UNDP ostaje posvećen jačanju svih institucija u unapređenju koordinacije i u jačanju njihovih kapaciteta za kontrolu malog i lakog naoružanja, kao i sprečavanje ilegalne trgovine - izjavio je Slobodan Tadić, rukovoditelj Sektora za pravdu i sigurnost UNDP-a u BiH.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Zamjenik direktora Granične policije BiH primio predstavnike PISCES Programa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'