Bosna i Hercegovina     | 29.06.2018. 14:47 |

Borenović: Odštetu od Dodika i Lukača dat ću žrtvama režima u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 29.juna (FENA) – Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Boreović podnio je tužbu zbog uvreda i kleveta protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača te traži odštetu od 10.000 KM koje će dati kao humanitarnu pomoć „žrtvama režima u RS“.

Borenović, koji je predsjednik skupštinskog Aketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, u tužbi je naveo da je Dodik iznio niz kleveti na njegov računa, nazivao ga pogrdnim imenima i napadao po drugim osnovama, a sve zbog navoda u izvještaju tog odbora.

Komentarišući izvještaj Aketnog odbora u „slučaju Dragičević“, Dodik je o Borenoviću govorio kao „političkom lešinaru“, što Borenović i citira u tužbi.

Naveo je i da je Dodik netačno ustvrdio da je „Borenović neovlašćeno proširio Anketni odbor, na šta nema pravo...“, te da je „Anketni odbor izabran s namjerom da pokaže koliko su oni (opozicija) nedostojni bilo kakvog državnog zadatka“...

Borenović u tužbi protiv Lukača, između ostalog, navodi da je u otvorenom pismu „netačno i tendenciozno tvrdio da je Borenović, uz podršku SDS-a, zloupotrijebio povjerenje Narodne skupštine te izmanipulisao Anketni odbor, uključujući u njegov rad psihički sumnjivog Borislava Radovanovića...“.

- Nesumnjivo je da su tuženi Dodik i Lukač svojim neistinitim izjavama u javnosti teško oklevetali Borenovića – navedeno je u tužbi, koju je prije tri dana podnio Borenović, ističući da su entitetski predsjednik i ministar unutrašnjih poslova „prevršili svaku mjeru“.

Dodik je danas, kometarišući tužbu, rekao da je „Borenović nepolitički luzer, koji pokušava da se predstavi ovom narodu kao neki branilac, a u suštini je riječ o podaniku stranih obavještajnih službi, prije svega Britanaca“.

I Lukač je još jednom kritikovao to što je u rad Anketnog odbora uključen Borislav Radovanović iz grupe "Pravda za Davida".

- Radi se o zloupotrebi, jer su preuzeli izvršnu i pravosudnu vlast i ostalo je samo da postanu egzekutor. To govori kako bi se ponašali takvi ljudi kada bi došli na vlast i šta se od njih može očekivati - kazao je Lukač.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sarajevsko poduzeće tužilo KSB, traže više od 300 milijuna KM naknade štete (VIDEO)

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!