Svijet     | 29.06.2018. 15:52 |

MSF tvrdi da će sporazum EU ostaviti migrante na 'ulaznim vratima Evrope'

FENA Internet

ŽENEVA, 29. juna (FENA) - Humanitarna agencija "Liječnici bez granica" (MSF) osudila je u petak novi sporazum Evropske unije o migraciji, tvrdeći kako izgleda da ima za cilj blokadu ulaska najranjivijim kategorijama stanovništva izvan bloka.

- Jedina stvar oko koje izgleda da su se evropske države dogovorile je da blokiraju ljude na ulaznim vratima Evrope, bez obzira koliko su ranjivi ili na užase od kojih bježe - navodi čelnica MSF-a za vanredne situacije Karline Kleijer u izjavi za javnost.

Ona je također optužila EU što sporazumom "namjerava da demonizira operacije spasavanja i potrage nevladinih organizacija".

Njeni komentari uslijedili su nakon što su čelnici EU postigli sporazum poslije maratonskih razgovora tokom noći u Bruxellesu.

Čelnici 28 članica EU usuglasili su se da da razmotre uspostavu "platformi za iskrcavanje" izvan bloka, najvjerovatnije u sjevernoj Africi, u pokušaju da obeshrabre migrante da se otisnu prema EU u trošnim plovilima kojima upravljaju krijumčari ljudima.

Nijedna treća zemlja do sada nije ponudila da bude domaćin takvih prihvatnih centara, u kojima bi vlasti napravile razliku između neregularnih migranata i tražilaca azila koji mogu ući u EU.

Sudeći po sporazumu EU, države članice također su uspostavile centre za obradu migrantskih zahtijeva - ali samo na dobrovoljnoj bazi, kako bi ustanovili da li se ljudi koji stižu u EU mogu vraćati kućama kao ekonomski migranti ili će biti prihvaćeni kao izbjeglice u zemljama koje odluče da ih prime.

Kleijer je također izrazila oštre kritike prema mogućnosti da migranti budu vraćeni u Libiju zahvaćenu haosom.

Ona je upozorila da "nas akcije EU blokiraju i opstruiraju da radimo ono što evropske vlade nisu uradile, istovremeno dehumanizirajući ljude u potrebi".  

- Svaka smrt izazvana time sada je u njihovim rukama - kazala je ona, prenosi AFP

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo