Bosna i Hercegovina     | 29.06.2018. 16:05 |

Za novinare važno dobro poznavanje medijskih sloboda, prava i odgovornosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO/ZENICA, 29. juna (FENA) - Novinari u lokalnim sredinama često su mete napada i pritisaka, a takve prakse posebno su izražene u izbornoj godini. Zbog toga je za medijske profesionalce važno dobro poznavanje medijskih sloboda, prava i odgovornosti medijskih profesionalaca. Novinari sami mogu doprinijeti zaštiti vrijednosti svoje profesije i boriti se protiv pritisaka na solidaran način, koristeći postojeće mehanizme zaštite, poručeno je na radionici koja je danas održana u Zenici.

Govoreći o pritiscima s kojima se suočavaju u radu novinari Zeničko-dobojskog kantona istakli su kao najveće probleme ekonomske pritiske na radnike i manipulacije kroz upravljanje medijima čiji su osnivači gradska i općinska vijeća.

Pokretanje stečajnog postupka RTV Visoko može poslužiti kao model i negativan primjer političke kontrole nad lokalnim medijima u Bosni i Hercegovini, rečeno je na skupu.

- Stečajni postupak je osmišljena metoda za ovladavanje javnim medijem na legalan način i predstavlja win-win situaciju za osnivače koji su predstavnici vlasti: istovremeno se rješavaju dugovanja prema novinarima (kao što su neisplaćene plate, porezi i doprinosi), formiraju svoje liste 'neposlušnih' novinara“ - rekao Alen Jazić, bivši glavni i odgovorni urednik RTV Visoko.

Glasnogovornica u Misiji OSCE-a u BiH Željka Šulc poručila je da je „posljednjih nekoliko godina primjetan porast napada i pritisaka na novinare, posebno u lokalnim sredinama“. Dodala je da je za prevenciju kršenja novinarskih prava važno da se, unutar medijske zajednice, razgovara o problemima s kojima se medijski profesionalci suočavaju prilikom obavljanja profesionalnih zadataka.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić podsjetila je novinare na set prava koja im garantuju međunarodni i domaći pravni propisi.

- Ta prava uključuju ona koja se tiču slobode izražavanja, pristupa informacijama, kritike postupaka javnih zvaničnika, te slobode satire - rekla je Rudić. Dodala je da pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva etičku i profesionalnu odgovornost novinara.

Sudionici radionice govorili su i o aktualnim uputama Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za policiju u ophođenju s medijima te smjernice za medije u ophođenju s policijom, kao važnog osnova za profesionalne odnose između medija i policijskih službi. Istaknuto je da se te upute uglavnom primjenjuju, izuzev u onim slučajevima kad dođe do miješanja politike, u formi pritisaka na medije i novinare odnosno pritisaka na policijske i istražne organe.

- Radionicu o mehanizmima zaštite novinara i drugih medijskih profesionalaca organizirala je Misija OSCE-a u BiH, u saradnji s Udruženjem BH novinari i Vijećem za štampu i online medije u BiH. Radionica je okupila 20 novinara iz Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavnici FAZUOI na radionici o otkrivanju i gonjenju počinilaca rodno zasnovanog nasilja

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu