Stranačke aktivnosti     | 30.06.2018. 16:32 |

Saopćenje za javnost PDA

FENA Saopćenje

Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom se odbacuje zahtjev Fadila Novalića, premijera FBiH i Bege Gutića, bivšeg predsjednika Vlade Tuzlanskog kantona, koji su tražili ocjenu ustavnosti vanrednog zasjedanja Skupštine TK na kojoj je Gutić smijenjen. Kako je objašnjeno, zahtjev je odbačen, jer Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje u zahtjevu.

Podsjećamo, na hitnoj sjednici Skupštine TK, održanoj u februaru ove godine, izglasano je nepovjerenje Gutićevoj Vladi, te je odlukom potvrđen novi sastav izvršne vlasti.

Naime, poslanici su zatražili smjenu Gutića i njegovih ministara prema članu 53. Poslovnika Skupštine TK, koji glasi: izuzetno, u okolnostima opasnosti po javnu sigurnost i sigurnost građana širih razmjera, elementarnih nepogoda, velikih šteta za imovinu, epidemija i slično, predsjednik može da sazove sjednicu u kraćim rokovima od onih predviđenih ovim poslovnikom, a dnevni red za ovu sjednicu predlaže se na samoj sjednici koja je hitnog karaktera.

Višemjesečna neslaganja unutar SDA dovela su do kulminacije iz koje proizašao niz promjena na političkoj sceni TK. Kao odgovor na takvo ponašanje, nastao je Pokret demokratske akcije, koji je preuzeo i izvršnu i zakonodavnu vlast u najmnogoljudnijem kantonu u državi. Smjena Gutićeve Vlade uslijedila je zbog parlamentarne krize koja je nastala poremećenim odnosima između kantonalnog premijera i poslanika u Skupštini TK.

Međutim, mislili su da će smjenom Gutićeve Vlade doći do destabilizacije Kantona, ali smo im pokazali da možemo i bez njih. Ono što Vlada bivšeg premijera nije uradila, uradila je Vlada predvođena PDA.

Vlada TK i skupštinska većina uspjeli su da za kratko vrijeme stabilizuju budžet, smanje deficit i donesu ekonomski rast i zapošljavanje te omoguće da kantonalna preduzeća djeluju pozitivno.

Posljednje pozitivne stvari su potpisivanje kolektivnih ugovora sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika u zdravstvu i Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, čime se spriječio kolaps zdravstva u najmnogoljudnijem kantonu, a što se nije uspjelo riješiti za vrijeme Gutićevog mandata, što je bio i jedan od razloga za njegovu smjenu.

Stoga, pozivamo bivšeg premijera da se ne ponaša kao „uvrijeđena mlada“, jer je njegovu legitimnu smjenu s razlogom podržala većina skupštinskih poslanika.

Na kraju, svjesni smo da je ova godina – izborna godina a da glasači biraju one koji iza sebe imaju rezultate, odnosno ljude ubijeđene da TK može biti faktor prosperiteta i mjesto lijepog življenja.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

PDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDA

Saopćenje za javnost PDA

Saopćenje za javnost Pokret demokratske akcije Banovići

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo