Najave     | 01.07.2018. 09:51 |

U Pruscu danas završavaju '508. Dani Ajvatovice'

FENA Saopćenje

DONJI VAKUF, 1. jula (FENA) - Manifestacija "508. Dani Ajvatovice" bit će završena danas odlaskom vjernika na jedno od najvećih dovišta muslimana u Evropi, udaljeno oko sedam kilometara od donjovakufskog naselja Prusac.

Povorku će predvoditi konjanici koji će proći ispred Handan-agine džamije gdje će, kao i ranijih godina, biti upriličena prozivka bajraka.

Na platou Ajvatovice bit će upriličen prigodan program, a vjernicima bi se trebali obratiti travnički muftija Ahmed ef. Adilović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Na ovom mjestu bit će klanjan podne-namaz, a tome će prethoditi posjeta Ajvaz-dedinoj stijeni i učenje sure El-Feth.

U isto vrijeme, na Srtu u Pruscu u džamiji Hasana Kaifije Pruščaka bit će organiziran vjerski program za žene.

"508. Dani Ajvatovice" zvanično su otvoreni 17. juna na Musalli u Pruscu, a posjetiocima su ponudili oko osamdeset različitih sadržaja, koji su proteklih dana izvedeni u Travniku, Donjem Vakufu, Bugojnu, Jajcu, Gornjem Vakufu, Novom Travniku, Vitezu, Busovači, te Fojnici, Sarajevu i Livnu.

Manifestaciju organizira Muftijstvo Travnik, pod motom "Kad vjera govori i priroda sluša“.

Tradicija Ajvatovice duga je više od pet stoljeća, a svake godine ovo mjesto posjete hiljade vjernika iz BiH i inostranstva u znak sjećanja na islamskog učenjaka koji je u 15. stoljeću došao iz Turske i nastanio se na prostoru današnjeg Prusca.

Prema vjerovanju, kod jedne stijene u podnožju planine Šuljage on je klanjao četrdeset dana i noći moleći Allaha dž.š. da, nakon dugotrajne suše, mještani Prusca dobiju vodu.

Jedne noći je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna. Kad se probudio, vidio je raspuklu stijenu iz koje je tekla voda, koja je kasnije cijevima provedena u Prusac.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prusac: Održan centralni program i proučena 'ajvatovička dova'

Prusac - U okviru "512. dana Ajvatovice" održan vjerski program i predavanje

Jajce - Javna tribina "Kur'an časni, odnos teksta i konteksta"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo