Stranačke aktivnosti     | 01.07.2018. 14:24 |

Saopštenje za javnost Željka Komšića

FENA Saopćenje

Usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete u školama Republike Srpske i Srbije koje je najavljeno jeste još jedan perfidni pokušaj Republike Srbije, Vlade Aleksandra Vučića i domaćih separatista da izvrše teritorijalno zaokruživanje propale ideje Velike Srbije, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić smatra da Srbija i Aleksandar Vučić nakon što su priznali nezavinost Kosova sve karte bacaju na prisvajanje teritorije države Bosne i Hercegovine.

"Danas se to pokušava ovim samo naizgled suptlinim metodama i neka nas niko ne razuvjerava da širimo demagogiju i populizam kada tvrdimo da će u tome cilju uskoro poduzeti i drugačije korake. Šutnja institucija Bosne i Hercegovine i onih koji su pozvani da o tome govore samo dodatno ohrabruje politku koja je u Bosni i Hercegovini kriva za činjenje genocida, da u miru nastave po istom", rekao je Komšić.

Predsjednik DF-a ističe da je pogubno svako usklađivanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete između jednog entiteta i druge države.

"Taman kad bi u tome programu uskladili da u manjem bh.entitetu bude uvažen bosanski jezik kao što je to slučaj sa Srbijom, takvo usklađivanje mimo saglasnosti države ne može biti prihvaćeno. Sa druge strane cilj ovog plana jeste da se genocid i etničko čišćenje putem izučavanja nacionalnih predmeta institucionalno načine prihvatljivim, jer na putu borbe za Veliku Srbiju, nužno je ne samo negiranje tih zločina nego i njihovo glorificiranje", dodao je Komšić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!