Svijet     | 02.07.2018. 10:06 |

CDU i CSU danas pokušavaju doći do kompromisa koji će spriječiti pad vlade

FENA Internet

BERLIN, 2. jula (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel poduzima napore u zadnji čas kako bi udovoljila zahtjevima ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera, neposredno nakon što je ponudio ostavku zbog njenog odbijanja da uvede strožije kontrole na njemačkim granicama. 

Čelnici iz CDU kancelarke Merkel i njenog konzervativnog bavarskog partnera CSU, čiji je čelnik Seehofer, sastat će se danas u 17 sati u sati u Berlinu kako bi raspravljali o kompromisu kojim bi se okončao priliv migranata koji su već registrovani u drugim zemljama Evropske unije.

Seehofeer želi da vrati grupe migranata s granice, dok je Merkel ustrajna u tome da se mora pronaći zajedničko evropsko rješenje zasnovano na smanjenju sekundarne migracije. Sporazumi s 14 zemalja članica EU na povratku migranata nisu zadovoljili Seehofera.

- Učinili smo sve na izgradnji mostova i učinit ćemo sve da savez (CDU/CSU) ostane na okupu - izjavio je u ponedjeljak ministar ekonomije Peter Altmaier, blizak saveznik kancelarke Merkel.

Raspad deceniju stare konzervativne alijanse Merkel lišio bi njenu vladu parlamentarne većine i ugrozio bi njenu trostranačku koaliciju, koja također uključuje SPD s lijevog centra.

Očekuje se da Seehofer donese konačnu odluku po pitanju ostavke na mjesto ministra unutrašnjih poslova i čelnika CSU nakon današnjeg sastanka, prenosi dpa.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'