Svijet     | 02.07.2018. 11:23 |

Soeder: Bavarska ne želi riskirati stabilnost njemačke vlade

FENA Internet

BERLIN, 2. jula (FENA) - Bavarska ne želi riskirati stabilnost njemačke vlade, izjavio je u ponedjeljak premijer te savezne države Markus Soeder, dodajući kako se nada kompromisu s kancelarkom Angelom Merkel u sporenju oko migrantske politike koje je zaprijetilo njenoj koaliciji.

- Brojni su mogući kompromisi, među kojima i neki koje smo mi ponudili, na postizanju rješenja i to je veoma bitno. I mi se nadamo da su oni još mogući. Jedno je jasno: stabilnost ove vlade mi ne dovodimo u pitanje - izjavio je Soeder na stranačkom skupu konzervativne stranke CSU u bavarskom gradu Passau.

Njemački ministar unutrašnjih poslova i čelnik CSU Horst Seehofer ponudio je ostavku kancelarki Angeli Merkel zbog različitog pristupa dvije konzervativne stranke rješenju migrantskog problema. Seehofer i čelnici CSU insistiraju da migranti koji su već registrovani u drugim članicama EU trebaju biti vraćeni s njemačkih granica, dok kancelarka Merkel traži jedinstveno evropsko rješenje migrantskog problema.

Čelnici CDU i CSU sastaju se u popodnevnim satima kako bi pokušali pronaći kompromis i sačuvati njemačku koalicijsku vladu, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo