Ekonomija     | 02.07.2018. 15:21 |

TK - Sastanak o sanaciji 'Bijelog mora' i prevenciji budućih incidenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Općine Lukavac i kompanije 'Soda Sisecam' iz Lukavca razgovarali su danas u vezi s incidentom izlijevanja sadržaja iz taložnice „Bijelo more“ u Lukavcu, te se informirali o aktivnostima u cilju sanacije, ali i prevencije da se slična situacija ne bi ponovila.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Vlade TK, premijer Jakub Suljkanović je istaknuo da je Vlada, iako nema pravnu nadležnost u toj situaciji, s aspekta sigurnosti građana i zaštite životne okoline zainteresirana za provođenje aktivnosti sanacije i prevencije.

- Nadležni inspekcijski i pravosudni organi vode procese u vezi s incidentom iz aprila ove godine, a Vlada (osim od Agro - pedološkog zavoda i Agencije za vodno područje rijeke Save) nema informacija dokle su procesi stigli i u kojem smjeru se situacija odvija - rekao je premijer Suljkanović.

Iznenađenje sporošću provođenja tih procesa nije krio ni generalni direktor SISECAM Soda Lukavac Sefa Özincegedik.

- Građani ne treba da budu zabrinuti za eventualno namirenje štete, ali moramo sačekati da nadležni organi donesu ocjene i odluke. Nakon toga ćemo krenuti u procese naknade štete - rekao je direktor Özincegedik.  

Dodao je da se sporna taložnica od dana incidenta više ne koristi, „zatvorena je pukotina, ojačani su svi drugi zidovi na svim taložnicama, a nadležne institucije rade na ispitivanju kvaliteta zidova taložnica“.

- Direktor je rekao i da 'Soda' već radi na realizaciji projekta prelaska na novi sistem upravljanja otpadom, što će rezultirati zatvaranjem taložnica „Bijelo more“.  S tim u vezi, direktor je od Vlade zatražio pomoć da se procesi ubrzaju i omogući brža realizacija tog projekta - saopćeno je.

Premijer Suljkanović i ministri su izrazili volju i spremnost da, u skladu s mogućnostima i nadležnostima kantonalnih institucija, pomognu bržu realizaciju tog projekta.

- Načelnik Općine Lukavac Edin Delić izrazio je zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona za sazivanje današnjeg sastanka, iskazivanje brige, ali i htjenja da se slični incidenti u budućnosti preveniraju, te pomogne 'Sodi' da prevaziđe probleme s kojima se suočava – saopćeno je. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo