Bosna i Hercegovina     | 02.07.2018. 15:52 |

KCUS - Nova metoda primjenjena kod 50 pacijenata na Klinici za očne bolesti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Na Klinici za očne bolesti KCUS-a danas je kod 50 pacijenata apliciran anti VGT faktor - terapija koja se primjenjuje kod svih bolesnika oboljelih od šećernih bolesti, a koji imaju komplikacije na očnom dnu.

Po riječima šefice Klinike za očne bolesti prof. dr. Amile Alikadić Husović, ta terapija košta od 300 do 2.500 KM u privatnoj praksi, a na KCUS-u je besplatna.  

- Zahvaljujući menadžmentu KCUS-a na Klinici za očne bolesti je počela primjena anti VGF faktora. Pacijenti se prethodno pripreme za apliciranje ove terapije. Danas imamo stariju ženu koja je prvu dozu primila u privatnoj praksi, a kod nas će drugu besplatno. Ova terapija se primjenjuje i kod bolesnika sa arterijskom hipertenzijom, kod povreda i krvarenja u oku - rekla je Alikadić - Husović.

Na taj način pacijenti se ujedno pripremaju i za vitroretiralnu hirurgiju, jer bez primjene anti VGF faktora nije moguće uraditi ovaj zahvat.   

- Sutra puštamo u rad i diodni laser koji se koristi za nastavak terapije nakon primjene anti VGT faktora i pripremu pacijenata za hirurgiju očnog dna. Klinika za očne bolesti bit će u mogućnosti da pruža usluge iz kompletne oftalmologije za sve građane iz Kantona Sarajevo, ali i iz cijele BiH - poručila je Alikadić – Husović.

Na toj klinici u toku je edukacija devet mladih doktora za primjenu novih metoda, koji će nakon završene specijalizacije svoje znanje prenjeti u svoje sredine, saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana