Stranačke aktivnosti     | 02.07.2018. 18:16 |

Saopštenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Odluka Vlade RS da usaglasi naučno- nastavni plan i program sa Republikom Srbijom u oblastima izučavanja istorije, geografije, prirode i društva i na kraju, srpskog jezika, a bez suglasnosti države BiH sporna je, jer prrema Dejtonskom mirovnom sporazumu samo država BiH, ima pravo da zaključuje međunarodne sporazume i ugovore sa drugim državama, tvrdi Sadik Ahmetović, potpredsjednik Nezavisnog bloka i kandidat za predsjednika RS iz bošnjačkog naroda.

Podsjeća da je dodatak Ustavu BiH, između ostalog i Evropska povelja o regionalnim i manjinskim jezicima, Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda i njenih protokola, Međunarodna konvencija o svim vidovima rasne diskriminacije.

- Ne sporimo izučavanje nacionalne grupe predmeta bilo kojem narodu u BiH, ali se jasno protivimo onima koji osporavaju pravo na nacionalnu grupu predmeta drugim narodima na bilo kojem prostoru u BiH. Član jedan Ustava BiH kaže da su u RS konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Ovaj sporazum podrazumjeva samo jedan narod, srpski narod. Po tom osnovu je suprotan ustavima i države i entiteta i kao takav će sigurno pasti kod bilo kojeg Ustavnog suda. Jer potpisnici moraju poštivati Ustav BiH i prava svih građana RS, naglašava Ahmetović.

Naglašava da „političari ne bi trebali da organiziraju akademske sastanke i da se „kriju“ iza njih,  već bi trebali da rješavaju probleme“.

- Akademske koferencije, slične one kakva je nedavno održana u Banja Luci, treba ostaviti akademskoj zajednici.  Više je Nenad Čanak uradio za Bosanski jezik, nego dosadašnji predstavnici Bošnjaka u institucijama RS, koji prave sastanke, a ne nude nikakva rješenja, ističe Ahmetović.

On ističe da ne spori pravo nikome na nacionalni identitet, ali da odbacuje bilo kome pravo da negira Bosanski jezik i državu BiH.

- Ovaj problem se neće riješiti sve dok se legitimni predstavnici Bošnjaka ne pozovu na Ustav BiH, zakone o obrazovanju usvojene na državnom nivou i međunarodne konvencije, čiji smo potpisnici kao država BiH. Ne može se silom, upakovanom u odluku Vlade,  poništavati nečiji tuđi nacionalni identitet ili pravo na jezik. Ili na Bosanski jezik koji će mi biti jedan od prioriteta u radu, ako dobijem potpredsjednički mandat u RS, istaknuo je Sadik Ahmetović, kandidat Proevroskog bloka BiH za predsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'