Svijet     | 03.07.2018. 08:10 |

Zovko: Državama suočenim s izbjegličkim valom treba pomoći

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 3. srpnja (FENA) – Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko sudjelovala je u Strasbourgu na raspravi o preporuci Europskog parlamenta Vijeću o 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

U kontekstu prijedloga rezolucije te u aktualnom političkom kontekstu EU-a koji je suočen s neriješenim migracijskim problemom, Zovko je istaknula važnost za učinkovitom koordinacijom po pitanju pregovora o dvama globalnim sporazumima UN-a o izbjeglicama i migracijama kako bi se pripremio djelotvorniji međunarodni odgovor za taj problem.

"Sve države koje su suočene s izbjegličkim valom moraju imati osiguranu odgovarajuću potporu te im se mora pomoći u pronalaženju rješenja koja će biti temeljena na poštivanju temeljnih ljudski prava", kazala je Zovko.

Zovko je naglasila kako će se po pitanju suočavanja s problemom transnacionalnog organiziranog kriminala, koji koristi pojavu migracijskih valova kao novog izvora bogaćenja, štititi globalni mir i sigurnost kao i mir i stabilnost na granicama EU-a.

"Naglašavam, kako je Europska unija, koja pruža 75 milijardi eura za razvojnu pomoć, pozicionirana kao vodeći svjetski donator. Međutim, ono što je također potrebno su i veći izdaci za razvojnu pomoć od strane ostalih država članica UN-a kao i njihov odgovorniji pristup u implementaciji i poštivanju temeljnih ljudskih prava", zaključila je Zovko, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Zovko o upisu spomenika univerzalne vrijednosti na UNESCO-ov popis svjetske baštine

EP prihvatio reformu migracijske politike i politike azila

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu