Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 10:26 |

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prati svjetske trendove

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. jula (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je opredijeljen da njegove laboratorije što prije postanu međunarodno kompetentne, tako da i sve njegove usluge budu referentne i certificirane.

Istaknuto je to danas u Zenici na seminaru  “Nova norma za osposobljenost laboratorija (ISO/IEC 17025:2017), koji se održava u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Predavači su eksperti iz Hrvatskog mjeriteljskog društva iz Zagreba i Evropskog centra za laboratorijsku izvrsnost iz Zagreba (European Centre for Laboratory Excellence).

- Projekt ima za cilj jačanje kapaciteta laboratorija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kao i da svi zaposleni u našoj laboratoriji dobiju kompetencije u skladu s novim normama standarda 17025, koji je uveden prošle godine i koji je međunarodni zatjev za rad svih laboratorija - kazao je za Fenu dr. vet. med. Muhamed Gladan, rukovodilac Veterinarskog zavoda u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

On ističe kako je rok za prelazak na nove norme svih laboratorija godina dana, a da je zenički Institut prvi u BiH koji su krenuli u tom pravcu.

- Time pokazujemo našu opredjeljenost da laboratorije Instituta što prije postanu međunarodno kompetentne, tako da i sve naše usluge budu referentne i certificirane- ističe dr. Gladan.

On dodaje da im je podršku u organizaciji ovog skupa pružila Vlada ZDK i Ministarstvo poljoprivrede ZDK.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta