Svijet     | 03.07.2018. 13:08 |

Chatham House: Šta čeka zapadni Balkan u narednoj deceniji?

FENA Saopćenje

LONDON, 3. jula (FENA) – Na marginama samita u Londonu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava 9. i 10. jula u Chatham Houseu, britanskom kraljevskom institutu za međunarodne poslove, 10. jula bit će održan skup posvećen zapadnom Balkanu pod nazivom "Poslije Berlina: Šta čeka zapadni Balkan u narednoj deceniji?“

Na skupu će govoriti visoki predstavnici Evropske unije, kao i stručnjaci iz Evrope i zemalja regije, dok će glavne teme skupa biti budućnost Berlinskog procesa i uticaj vanjskih sila – Rusije, Turske, Sjedinjenih Država – na prilike u regiji , prenosi u utorak portal Europeanwesternbalkans (EWB).

Događaj zajednički organizuju Chatham House, Evropski fond za Balkan i Direktorat za proširenje EU (DG NEAR).

Na prvom panelu, posvećenom budućnosti Berlinskog procesa, uvodna razmatranja imat će Johanes Hahn, Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku i Nikola Dimitrov, makedonski ministar vanjskih poslova.

Panelisti će razmijeniti mišljenja o tome kako je Berlinski proces napredovao od prvog samita do danas i gdje vide budućnost ove inicijative, šta su konkretna dostignuća i da li postoje neuspjesi procesa. Diskutovat će se i o tome na koji način EU može da poboljša komunikaciju s građanima i političkim elitama zapadnog Balkana, prenosi EWB.

Na drugom panelu, posvećenom uticaju vanjskih sila na Zapadni Balkan, uvodno izlaganje imat će Catherine Ashton, viša savjetnica u Chatham Houseu i bivša šefica evropske diplomatije, koja je takođe vršila i funkciju medijatora u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je u posljednjih nekoliko godina došlo do pojačanog uticaja aktera van Evropske unije na zapadni Balkan, govorit će se o njihovim ciljevima i interesima na ovom prostoru. Panelisti će, pored razmatranja uticaja ruske i američke strategije prema regiji, diskutovati i o pojačanom interesovanju Kine i Saudijske Arabije koje ulažu velike količine novca u njegovu infrastrukturu. Također će biti riječi i o tome da li se politika Turske u odnosu na Zapadni Balkan promijenila. Konačno, panelisti će dati odgovor na pitanje kakvu će ulogu Velika Britanija nakon Brexita imati u regiji, javio je EWB u utorak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom