Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 12:50 |

Iz budžeta Općine Centar vjerskim zajednicama dodijeljeno još 30.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3.jula (FENA) -  Predstavnici vjerskih zajednica potpisali su, u prostorijama Općine Centar, protokole na osnovu kojih im je (nakon rebalansa ovogodišnjeg općinskog budžeta) dodijeljeno još 30 hiljada konvertibilnih maraka.

U ime načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, koji je također potpisnik tih protokola, domaćini su bili njegov savjetnik Osmo Babić i Jasmina Fazlić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a u ime Komisije Općinskog vijeća za odnose s vjerskim zajednicama prisustvovao je predsjednik Bekir Šuško.

Od pomenutog iznosa u okviru granta vjerskim institucijama, koji se raspoređuje putem Komisije za odnose s vjerskim zajednicama (a prema utvrđenim kriterijima) 20 hiljada KM dodijeljeno je Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. Ta donacija bit će utrošena za utopljavanje džamije Nahorevo (3.500 KM); vanjsko uređenje džamije Šip (5.000 KM); adaptaciju abdesthane i morkrog čvora na Donjoj džamiji, te izgradnju šadrvana na Gornjoj džamiji Soukbunar (3.000 KM); izradu projektne dokumentacije za izgradnju džamije Kromolj (500 KM); opremanje mektebske učionice u džamiji Koševsko brdo (3.000 KM); glavni projekt sanacije Alipašine džamije (2.000 KM); završne aktivnosti rekonstrukcije kompleksa Sarač Ismailove džamije – Nakšibendijska tekija (3.000 KM).

Iznos od 2.000 KM dodijeljen je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za nastavak projekta grijanja i osposobljavanja postojeće instalacije za grijanje u Muzeju Stare pravoslavne crkve u Sarajevu. Isti iznos izdvojen je Franjevačkom samostanu Svetog Ante u Sarajevu za adaptaciju kupatila soba, krečenje zidnih i stropnih površina, zatim Rimokatoličkom župnom uredu Presvetog Srca Isusova za sanaciju unutarnje stolarije te Župi svetog Franje Asiškog na Dobrinji za utopljavanje crkve. Također iznos od 2.000 KM dodijeljen je Jevrejskoj opštini Sarajevo za sufinansiranje adaptacije mokrog čvora.

Uz riječi dobrodošlice u Općinu Centar Babić je, u ime općinskog načelnika, izrazio opredijeljenost za nastavak dobre saradnje te lokalne zajednice s vjerskim institucijama svih konfesija i uputio prijedlog njihovim predstavnicima da za naredni budžet pripreme zajedničke projekte koje bi Općina Centar rado podržala da bi svi zajedno dalje gradili multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini evropske civilizacijske vrijednosti.

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su Općini Centar i načelniku Ajnadžiću za sveukupnu podršku koju im pruža ta lokalna zajednica izrazivši uvjerenje da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljeni,  te svesrdno podržali prijedlog za realizaciju zajedničkih projekata.   

- U ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno je ukupno 80.000 KM koje se putem Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama raspoređuju za stvaranje boljih prostornih uslova za razvoj i njegovanje kulturno-vjerskih aktivnosti, sanaciju i očuvanje kulturnih, historijskih i vjerskih objekata - saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pivić: Suživot i različitosti su naše bogatstvo

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo