Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 13:22 |

Grubeša: Neće biti otuđivanja imovine stvarnih vlasnika

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša je danas u Sarajevu izjavio novinarima da Prijedlog revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina nije uvršten u dnevni red današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

- Svjedoci smo bili jučer, u prostorijama Evropske komisije, gdje je direktorica Evropske komisije za zapadni Balkan Genoveva Ruiz-Calavera istaknula da je vrlo bitno usvajanje Revidirane strategije za predmete ratnih zločina. I ja sam u svojim izjavama također naglasio koje su bitne karakteristike nove strategije za procesuiranje ratnih zločina - kazao je ministar Grubeša.

Međutim, dodao je on, danas na sjednici Vijeća ministara BiH ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je predložila da se ipak odgodi uvrštavanje strategije na dnevni red, "bez nekog posebnog obrazloženja".

Izrazio je nadu da će se prijedlog revidirane strategije naći na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministar Grubeša je kazao da je na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH bilo pitanje imovine koja je obuhvaćena Sporazumom o sukcesiji.

- Napravili smo presjek stanja o svim dosadašnjim aktivnostima. Ono što sam konkretno radio jeѕte da sam pisao susjedima, na koji bi način mogli ove probleme koji su nastali oko državne imovine premostiti - naveo je ministar Grubeša.

Kaže da mu je jedino odgovorio hrvatski ministar državne imovine, jer ga je konkretno pitao šta će biti sa imovinom privatnih i pravnih osoba u Republici Hrvatskoj, sa donošenjem zakona koji je stupio na snagu o državnoj imovini u Republici Hrvatskoj, koja je obuhvaćena Sporazumom o sukcesiji.

- Također sam mu postavio pitanje da li će ta imovina eventulano, kad su već donijeli zakon da se ide na koncesijsko davanje do 30 godina, podlijegati nekakvim hipotekarnim, odnosno bankarskim jamstvima ako ih neko bude uzimao i tražio sam da mi se još jedanput jasno kaže da li će ljudi koji su zainteresirani u BiH izgubiti pravo vlasništva. Dobio sam odgovor, on je sve to zanijekao - kazao je Grubeša.

Znači, pojasnio je on, neće biti mogućnosti niti hipotekarnog uknjižavanja na te imovine.

- Pravo vlasništva je ustavno zagarantirano pravo i neće biti otuđivanja imovine stvarnih vlasnika i to nam je sada poticaj da pojačamo naše bilateralne pregovore sa institucijama koje su zadužene iz susjednih zemalja kako bi se imovina zainteresiranim osobama iz BiH uredno vratila - navodi ministar Grubeša.

Upitan ima li podatak o tome o kojoj vrijednosti imovine u Republici Hrvatskoj je riječ, odgovorio je da je to devastirana imovina.

- S druge strane, Hrvatska je cijelo vrijeme isticala da u proteklom periodu niko nije upravljao tom imovinom, niko nije plaćao nikakve komunalne doprinose za tu imovinu i vrlo je teško govoriti o nekakvim vrijednostima. Postavlja se pitanje, ako bi se ispostavljali računi za komunalne usluge, za zapušteno stanje objekata, onda je teško izračunati tu cifru. Jasno je da se radi o nekretninama, kad govorimo o najatraktivnijim na jadranskoj obali, da one imaju nekakvu svoju vrijednost. Ali, prije svega, ne bi trebali špekulirati o vrijednosti nekretnina. Trebamo zasukati rukave i bilateralnim sporazumima, odnosno razgovorima, naći način kako ćemo s tom imovinom dalje raspolagati - zaključio je ministar Grubeša.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo