Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 14:54 |

Znatno povećan interes za studij na fakultetima Univerziteta u Zenici

FENA Saopćenje

ZENICA, 3. jula (FENA) - Univerzitet u Zenici (UNZ) za narednu akademsku 2018./2019. godinu raspisao je konkurs za upis 1.450 studenata na prvom stepenu, odnosno za prvu godinu studija, te još 150 studenata na drugi stepen studija.

Konkurs za treći stepen, kako je u izjavi za Fenu najavio prorektor za nastavu UNZ-a prof. dr. Enes Hašić, bit će raspisan u septembru.

- Ove godine postoji nešto veći interes za upis nego prošle godine, kada smo u ovom periodu imali nešto manje od 700 prijavljenih studenata. Sada ukupno imamo prijavljenih 917 studenata, ali ove smo godine omogućili studentima da se prijavljuju i s ovjerenim kopijama dokumentima, a što znači da su se mogli prijaviti i na više fakulteta.

Tačna brojka bit će poznata nakon 13. jula, kada će biti završen upis, ali ipak procjenjujemo da je interes veći, što nas raduje. Unazad nekoliko godina imali smo pad broja studenata - ističe prorektor Hašić.

Dodaje da je veći broj prijavljenih studenata i na fakultetima na kojima su otvorili nove odsjeke.

Manji je interes od ponuđenog broja na Metalurško-tehnološkom, na koji se prijavilo 36, kao i na Mašinskom fakultetu, ali je brojka od 86 ipak veća nego prošle godine u ova doba. Od ukupnog broja studenata, 821 prijavljeno je za redovan studij i za njih školovanje plaća Vlada ZDK, dok je 96 samofinansirajućih.   

- Broj ponuđenih mjesta je identičan prošlogodišnjem, ali je došlo do restruktuiranja, jer su otvoreni neki novi odsjeci pa su neki dosadašnji odsjeci dobili manje mjesta. Pokušali smo, koliko je to moguće u bh. uslovima, da pratimo potrebe tržišta. Novi je Odsjek za softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu i interes je daleko veći od broja.

Veći je i interes na oba odsjeka Medicinskog fakulteta pa ćemo, vjerovatno, prema Vladi ZDK ići sa zahtjevom da nam dozvole upis većeg broja od dozvoljenog. U toku su i aktivnosti na otvaranje Odsjeka drvo-prerade na Mašinskom fakultetu - napominje prorektor Hašić.

U toku su prijemni ispiti na tri fakulteta: Mašinskom, Politehničkom i Medicinskom, a na ostalih pet studenti se primaju na osnovu rang liste. Rang lista se formira na osnovu općeg uspjeha u srednjoškolskom obrazovanju, nagrada... Svi studenti romske nacionalnosti, kako ističe prorektor Hašić, upisuju se i mimo odobrene kvote. Konkurs za drugi upisni rok bit će raspisan 27. augusta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana