Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 16:26 |

Kruga 99 - Rušenje biste Skendera Kulenovića groteskna je slika naše stvarnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sarajevo saopćeno je da je rušenje biste Skendera Kulenovića, poslije prijenosa utakmice Danska-Hrvatska na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, kao čin slavljenja pobjednika, groteskna  slika naše stvarnosti i perverzni izraz dominantnog oblikovanja i življenja posuđenih identiteta tzv. "običnog čovjeka", naspram svog vlastitog, i narodnog i državnog.

Ističu da je teško naći odgovore na vandalizam kojem smo svakodnevno svjedoci od ulice do javne scene, a posebno onda kada je fokusiran na simboličku i identitetnu narodnu ravan, izuzev u duhu vremena i primitivizma sa kojim živimo.

Navode da je bosanskohercegovački književnik Skender Kulenović bio i treba da bude jedna od niti koje su gradile autentičnu narodnu i nacionalnu samosvijest i kulturu Bosne i Hercegovine, bez koje ni ova aktuelna, državotvorna, ne bi bila moguća.

- Rušitelji su očito oblikovani ovim dobom jednoumlja i ideološke ostrašćenosti inspirisane fašizmom i razdvajanjem. I oni koji bi htjeli da zatru čak i tragove  sjećanja na već četrdeset godina mrtvog anifašistu i izvorno bosanskohercegovačkog neponovljivog umjetnika. Sudbina je malih naroda da uvijek iznova grade identitet, živeći u bespuću uništavanja, negiranja i rušenja svog vlastitog naslijeđa i čitanja povijesti novokomponiranim ideološkim naočalama. Skandalozno je da je u našoj javnosti prešućena čak i činjenica o ovom rušilaštvu i vandalizmu - saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo