Regija     | 03.07.2018. 20:57 |

Albanija i Crna Gora bez otvorenih pitanja

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 3. srpnja (FENA) - Na prvoj zajedničkoj sjednici dviju vlada Albanije i Crne Gore, održanoj u utorak u Skadru, dva premijera Edi Rama i Duško Marković ocijenili su da ove dvije susjedne države imaju tradicionalno dobre odnose, i da nikad nisu imale međusobne konflikte.

 Oni su potpisali više sporazuma kojima bi, kako su kazali, unaprijedili odnose i gospodarske i druge potencijale za opće dobro građana Albanije i Crne Gore.

 Crnogorski premijer je na konferenciji za novinare istaknuo da Crna Gora i Albanija dijele zajedničke euroatlantske vrijednosti u okviru NATO-a, ali i da pripadaju i krugu europskih vrijednosti.

 Marković je rekao da Albanija dobro napreduje u tom procesu i poručio da Crna Gora, s obzirom na napredak koji ima, ostaje otvorena da sa svojim društvenim, političkim i institucionalnim potencijalima pomogne Albaniji u pregovaračkom procesu.

 Albanski premijer Edi Rama je rekao da ovo samo početka zajedničkih napora da odnosi sa Crnom Gorom uđu u još napredniji stadij.

 "Danas Crna Gora, članica NATO-a, predstavlja nepokolebljiv primjer funkcioniranja stabilnosti i sigurnosti u našoj regiji", kazao je Rama i dodao da su odnosi Crne Gore i Albanije dobrosusjedski, čiji su garant nacionalne manjine i sa jedne i sa druge strane, javila je Hina.

 Rama je najavio kako Albanija ulazi u novu fazu kada je riječ o putu integracija u EU, dobijanjem datuma za početak pregovora.

 Kako je kazao, Albanija je očekivala automatsko otvaranje poglavlja, kroz model koji je korišten za Crnu Goru i Srbiju gdje im je dano šest mjeseci za pripremu.

 "Ali nam je dana mogućnost da se cijeli proces pripremi. Znači da ne gubimo ni jedan dan. I naredne sedmice počet ćemo s Komisijom pripremati analitički proces. Crna Gora ima iskustvo i resurse da nam pomogne u tom procesu", rekao je albanski premijer.

 Rama je kazao kako je sa svojim kolegom Markovićem potpisao sporazum o otvaranju još dva zajednička granična prijelaza.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'