Kultura     | 05.07.2018. 11:01 |

Turski vokalista Ahmet Erdoğdular sutra nastupa u BKC-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Jedan od najistaknutijih vokalista Turske Ahmet Erdoğdular nastupit će sutra u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Sarajevo, gostujući u okviru Festivala "Baščaršijske noći".

Ahmet Erdoğdular na koncertu svira i perkusije, a sa njim će nastupiti tročlana grupa u kojoj je i njegov otac, Omer Erdoğdular, jedan od najpoznatijih muzičara na tradicionalnom instrumentu ney.

Erdogdular je prepoznatljiv po glasu, sofisticiranoj vokalnoj tehnici i specifičnom sufi repertoaru, zaslužan je za očuvanje klasičnog stila turske muzičke tradicije. Na zapadu zvan Voice of the Ottoman World, majstor je turskih makama i gazela, vrste improvizacijskog pjevanja i vokalnih tehnika osmanskog razdoblja s naglaskom na spajanje poezije i muzike. Dva posljednja albuma, Songs of the Sultans-remek-djelo turske klasične muzike i Niyaz-Sufi Songs of Love, dobili su svjetsko priznanje.

Pored toga što je vokalista, Ahmet Erdoğdular izvodi i muziku na tradicionalnim instrumentima: tambur, oud i udaraljke, a veliki dio svog života posvetio je izvođenju i podučavanje turske klasične tradicionalne muzike. Živi u New Yorku i Istanbulu.

Učestvovao je na brojnim festivalima u Europi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama na kojima je izvodio i osmanske klasične i sufijske kompozicije. Učestvovao je na festivalima kao što su: Biennale di Venezia, Međunarodni Gazel Festival, Međunarodni Mistični Sufi Glazbeni Festival, Festival Fez Sacred Music i niz muzičkih festivala u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Švicarskoj i Španjolskoj.

Bio je gostujući predavač na Sveučilištu Columbia i Gradskom sveučilištu u New Yorku, odjel za etnomuzikologiju postdiplomskog centra.

Zbog ograničenog broja mjesta besplatne ulaznice za koncerte u velikoj dvorani BKC-a se preuzimaju na blagajni BKC-a, saopćeno je iz BKC-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & Time Company na Baščaršijskim noćima 22. jula

Festival 'Baščaršijske noći' 1. jula otvara izložba 'Priče iz Templa' (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom