Bosna i Hercegovina     | 04.07.2018. 12:19 |

Univerzitet u Sarajevu u prvom prijavnom roku premašio očekivanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Univerzitet u Sarajevu postigao je izuzetan rezultat u ostvarenju upisne politike s 5.717 prijava u prvom prijavnom roku, budući da je ove godine u Kantonu Sarajevu ukupno 3.732 maturanta završilo srednju školu u četverogodišnjem trajanju i time steklo pravo na prijavu za konkurs. 

Konkursom za upis otvoreno je 6.909 mjesta, a do 29. juna dospjelo je 5.717 prijava, što predstavlja stopu interesa od 83 posto u prvom prijavnom roku, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

S obzirom na to da je konkursom omogućeno prijavljivanje na više fakulteta, analizom je utvrđeno da se na konkurs javilo 4.546 kandidata (65,8 posto popunjenosti mjesta predviđenih konkursom) koji su podnijeli 5.717 prijava na konkurs.

Iako je vladao veliki interes javnosti za višestruke prijave na konkurs, u prvom prijavnom roku se ispostavilo da je ipak najveći broj kandidata predao jednu prijavu na konkurs (3.569 kandidata ili 78,51 posto).

Broj od 4.546 kandidata govori o stvarnom uspjehu Univerziteta u Sarajevu i interesu kandidata koji dolaze izvan Kantona Sarajevo, navodi se.

Činjenicu da su ove godine maturanti ostavili vrijeme za razmišljanje o izboru studija i razmatrali svoje opcije za upis potvrđuje i dinamika prijava na konkurs, iz koje je vidljivo da je do 25. juna bilo 2.652 prijava (ili 38 posto) dok je u sedmici koja slijedi taj broj porastao na 5.712 (ili 83 posto). 

Najveći interes vlada u oblasti tehničkih nauka gdje je broj prijava u odnosu na broj mjesta predviđenih konkursom veći za 36 posto. Oblasti u kojima se bilježi veći interes od broja mjesta predviđenih konkursom su umjetnosti sa 16 posto više prijavljenih, te medicinske nauke sa devet posto više prijavljenih od broja mjesta predviđenih konkursom.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Potpisan novi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo