Sport     | 04.07.2018. 14:32 |

Pojačana rasvjeta i uspostavljen video nadzor na Koševu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Predstavnici Općine Centar i Kantona Sarajevo obišli su radove prve faze modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

Uime Općine Centar bio je prisutan načelnik Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima, dok su uime Kantona Sarajevo stadion posjetili premijer Adem Zolj, ministar kulture i sporta Mirvad Kurić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić, saopćeno je iz Općine Centar.

Za realizaciju projekta modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu sredstva su obezbijedile Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo koji su izdvojili po 500.000 KM.

Do sada je završeno uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete. Tokom dana vršena su posljednja podešavanja reflektora.

Na travnjaku stadiona su postavljeni markeri za podešavanje rasvjete i tokom sutrašnjeg dana se očekuje njeno puštanje u rad. Za načelnika Ajnadžića posebno je zadovoljstvo što Općina Centar zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo participira u ovom veoma bitnom projektu koji ima za cilj ispunjavanje uslova za odigravanje međunarodnih fudbalskih utakmica.

- Drago mi je što smo ispunili neke od uslova koje su pred nas postavile svjetska i evropska krovna fudbalska organizacija, FIFA i UEFA. Sa današnjim danom okončani su radovi na pojačanju rasvjete na reflektorskim stubovima na 1.700 luksa, te smo također završili prvu fazu ugradnje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu. Posljednji zahtjev na kojem već radimo je postavljanje 300 stolica u VIP loži i uređenje prostorija za novinare, što planiramo okončati u narednih mjesec dana - kazao je Ajnadžić. 

Načelnik ističe da je završen predkvalifikacijski tender za izgradnju stadiona sa pratećim objektima, na koji su se prijavila dva kredibilna međunarodna investitora koji će nastaviti dalju utrku u kvalifikacionom postupku.

- Općinsko vijeće Centar treba odobriti zahtjev za raspisivanje međunarodnog kvalifikacionog javnog poziva, što planiramo uraditi u julu. Nadam se da ćemo dobiti partnera koji će zajedno sa nama mijenjati ambijent na stadionu, koji treba postati jedna respektabilna sportska arena, čemu se posebno radujemo - objasnio je Ajnadžić.

Naredni projekat koji će biti realizovan je nabavka i ugradnja sportskog semafora, te ugradnja grijanja i zamjena trave na terenu, za šta će Općina Centar također izdvojiti dio sredstava iz svog budžeta.

- Spremni smo krenuti u saradnji sa Općinom Centar u realizaciju druge faze, za šta namjeravamo izdvojiti određena finansijska sredstva rebalansom budžeta Kantona Sarajevo. Naredne godine na ovom stadionu želimo napraviti manifestacije otvaranja i zatvaranja zimskog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF, čime želimo da se vrati olimpijski duh stadionu. Mi imamo još dosta posla, ali i volju da ovaj projekat okončamo do kraja - kazao je premijer Zolj.

Za pojačanje rasvjete na reflektorima na stadionu je izdvojeno gotovo 292.000 KM, dok je u ovoj fazi za opremanje kontrolne sobe i uvođenje video nadzora na stadionu utrošeno 163.250 konvertibilnih maraka.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom