Bosna i Hercegovina     | 04.07.2018. 15:23 |

Čengić: Do sada najmanji broj žrtava koje će biti ukopane u Potočarima (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida.

Razgovarala: Aida Kovač

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je u razgovoru za Fenu kazala da su među identificiranim žrtvama koje će biti ukopane ove godine i četiri maloljetnika.

- Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen, a  njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje, na području Zvornika, 2001. godine – navela je Čengić.

Dodala je da je Feris Mehmedović također imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice - 2000. godine dijelovi skeleta ekshumirani su iz masovne grobnice Glogova, na području Bratunca, a devet godina kasnije, 2009. godine, dijelovi skeleta pronađeni su u masovnoj grobnici Zalazje na području Srebrenice.

Posmrtni ostaci Ferisa Mehmedovića bit će ukopani pored posmrtnih ostataka njegovog oca Bajre, koji je ukopan 15 godina ranije u Potočarima.

Čengić kaže da su i dva sedamnaestogodišnjaka čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine u Potočarima.  

Jedan je Muhamed Alić, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2005. na lokalitetu Poljanci, na području Srebrenice, a koji će biti ukopan pored ranije ukopanog oca Ibrahima.

- Edin Burić imao je također 17 godina, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. iz masovne grobnice Liplje, na području Zvornika. Posmrtni ostaci Edinovog oca Ahme još nisu pronađeni - navela je Čengić.

Po njenim riječima, među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić.  

Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine.

- Remzija je bila trudnica koja je bila u šestom mjesecu trudnoće -napomenula je Čengić.  

Posmrtni ostaci ovog mladog bračnog para pronađeni su u masovnoj grobnici Rašića Gaj, na području Vlasenice.

Čengić kaže da su njihovi posmrtni ostaci nađeni 21 godinu kasnije. Dakle, nakon što su ubijeni ležali su na površini terena, što je uzrokovalo nekompletnost posmrtnih ostataka.   

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika.

Šahin će biti ukopani pored ranije ukopanog sina Šahbaza, koji je ukopan deset godina ranije, odnosno 2008. godine.

Čengić navodi da je među 35 identificiranih žrtava i Suad Begović, ubijen u 21 godini života, a njegovi posmrtni ostaci bit će ukopani pored oca Muharema i dva brata Seada i Mehmeda koji su ukopani ranije. U porodici Begović ubijeni su otac i tri sina.

Sejad Husejnović imao je 20 godina kada je ubijen, a posmrtni ostaci bit će ukopani pored njegove braće Asima i Senaida, koji su ukopani ranije. U porodici Husejnović ubijena su tri brata.

Nesib (Zejnil) Hasanović imao je 38 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci bit će ukopani pored braće Envera u Nedžiba, koji su ukopani ranije. U porodici Hasanović ubijena su tri brata.

Kiram Bektić, čiji će posmrtni ostaci ove godine biti ukopani pored njegove ranije ukopane braće Jusufa i Hameda, imao je 42 godine kada je ubijen. U porodici Bektić ubijena su tri brata.

Čengić naglašava da je ovo do sada najmanji broj žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima.

Razlog tome je, navodi ona, što u posljednje vrijeme nisu otkrivene masovne grobnice iz kojih su ekshumirane žrtve genocida.

- Naime, posljednja masovna grobnica je Rašića Gaj, na području Vlasenice, iz koje su 2016. ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve, a prije toga 2015. veća masovna grobnica je masovna grobnica koja je otkrivena u mjestu Kozluk, na smetlištu, na području Zvornika iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka - podsjetila je Čengić.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je do sada ukopano 6.575 žrtava genocida, s tim da treba imati u vidu da je i izvan Potočara u lokalnim mezarjima ukopano 235 žrtava, onako kako su odlučile njihove porodice.  

- Ove godine će biti ukopano 35  žrtava. Važno je napomenuti da se u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli još uvijek nalaze posmrtni ostaci 167 žrtava. Uglavnom je riječ o nekompletnim posmrtnim ostacima. Njihovi identiteti utvrđeni su na temelju DNK analize, ali porodice se još nisu odlučile za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka - kazala je Čengić.

Najavila je da je 12. jula, nakon zajedničke dženaze u Potočarima, planirana reasocijacija, odnosno kompletiranje naknadno pronađenih i identificiranih dijelova tijela.

- Planirano je da se otkopa 80 žrtava i da im se dodaju naknadno pronađeni dijelovi tijela. Planirano je da se reasocijacija radi cijelu sedmicu, dok se ne završi kompletiranje posmrtnih ostataka - kazala je Čengić.  

Podsjetila je da se  još uvijek traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1948

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14zsjg2GFkkW7pbB0X9kfo-gOSCWLYY6Q?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Premijer Nikšić s delegacijom Vlade Federacije BiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi

Eichhorst u Potočarima: Ono što se desilo ovdje prije 28 godina ne smije biti zaboravljeno

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo