Stranačke aktivnosti     | 04.07.2018. 15:23 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH oglasio se danas izjavom povodom kontinuirane pljačke prirodnih resursa hercegovačke regije u režiji koalicije SDA-HDZ. 

„Javna preduzeća u FBiH iz oblasti elektroprivrede godinama namjeravaju da Neretvu i druge rijeke suludim koncesijama zazidaju svojim hidrocentralama, razarajući život u njoj i izvan nje. Najbolja potvrda je projekat Gornji horizonti koji predstavlja prezentaciju isključive logike kako je profit u ovoj zemlji važniji i od života običnih ljudi. 

Elektroprivrede BiH i HZ-HB, po zakonima ove zemlje imaju obavezu od izgradnje centrala da svake godine izvrše poribljavanja rijeke Neretve, jer je izgradnjom istih spriječena prirodna migracija riba, pa tako i njena reprodukcija. 

Međutim, posljednjih dana postaje više nego očigledno kako se uspostavila multinacionalna koalicija na relaciji SDA-HDZ  za harčenje i ono malo novca koji bi trebao da sanira štetu u ribljem fondu. Taj novac se perfidno preusmjerava u izradu studija koje treba da dokažu kako je Neretva mokra, a služe isključivo za bogaćenje pojedinaca. 

Spremno opravdavaju ekocid i dalje uništavaju zeleno bogatstvo Hercegovine u obliku vodnih resursa. To čine samo zato što ovi znače oplođavanje i uvećavanje „zelenila“ u njihovim džepovima. 

Cjelokupan plan treba da se realizuje preko Vlade FBiH i resornog ministarstva na jednoj od narednih sjednica, sa dobro osmišljenim zaključcima zasnovanim na neistinama. Te neistine ipak će za posljedicu imati činjenicu da će mali broj ljudi raspolagati milionima narodnih para. 

Tražim od Vlade FBiH da zaustavi kriminalno uništavanje Neretve, osigura provođenje zakona, a da u skladu sa obavezom Elektroprivreda novac usmjeri u realizaciju istinski ekoloških projekata na trasparentan i prije svega stručan i kvalitetan način. 

Ono što u ovom momentu imamo na djelu je ozakonjenje kriminalne hobotnice, koja želi ovladati proizvodnjom, kao i stručnim institucijama koje nisu pod njihovim nadzorom. Sve to planiraju ostvariti uništavanjem postojećih ribnjaka, te gašenjem ribolovnih udruženja, jer im zbog neslaganja sa kriminalom smetaju u realizaciji nečasnih nakana“, naveo je Žuljević.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo