Bosna i Hercegovina     | 04.07.2018. 15:56 |

KCUS - Klinika za očne bolesti zauzela mjesto koje joj pripada u oftalmologiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) danas je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović pustila u rad dva savremena aparata za oftalmologiju. Radi se o diodnom laseru i aparatu Constellation. Na taj način Klinika je iskoračila 20 godina unaprijed.

- Dolaskom prof. dr. Amile Alikadić Husović na mjesto šefice Klinike za očne bolesti uvedene su nove metode i procedure, te je Klinika konačno zauzela mjesto koje joj pripada u oftalmologiji - navodi se u saopćenju KCUS-a.

Diodni laser se koristi za nastavak terapije nakon primjene anti VGT faktora i pripremu pacijenta za hirurgiju očnog dna.

Po riječima prof. dr. Alikadić Husović, zahvaljujući menadžmentu KCUS-a na Klinici za očne bolesti je nedavno počela primjena anti VGF faktora.

- Diodni laser se koristi kod pacijenta koji boluju od šećerne bolesti, arterijske hipertenzije i povreda. Na ovaj način bolesnici se ujedno pripremaju i za vitroretiralnu hirurgiju, jer bez primjene anti VGF faktora i diodnog lasera nije moguće uraditi taj zahvat - rekla je prof. dr. Alikadić - Husović.

Novi aparat Constellation sastoji se od jedinica za operacije prednjeg i stražnjeg segmenta oka i ekolasera. Radi se o najnovijoj generaciji aparata za složenije operativne zahvate u oftalmologiji. Najveća prednost aparata su operativni zahvati stražnjeg segmenta oka – vitrektomija. Omogućava sigurnost u toku operativnih zahvata s mogućnošću primjene novih minimalno invazivnih, operativnih zahvata u oftalmologiji. 

Direktorica  Izetbegović obišla je Kliniku za očne bolesti  i izrazila zadovoljstvo napretkom  na toj klinici. Prisustvovala je i prvom zahvatu kod pacijenta na aparatu Constellation.

- Prostorije na Klinici su maksimalno iskorištene i uredne. Pacijenti su zadovoljni. Nema više gužvi po hodnicima. Svim ambulantnim pacijentima pružena je usluga do 11.00 sati. Ranije smo bili prinuđeni pacijente slati u inostranstvo, što sad nije slučaj. Napokon je Klinika za očne bolesti u mogućnosti da pruža usluge iz kompletne oftalmologije za sve građane - poručila je prof. dr. Izetbegović, saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!