Bosna i Hercegovina     | 04.07.2018. 17:17 |

Jozić, Marijan i Solak za bolji sustav civilne zaštite HBŽ-a

FENA Mario Loncar

LIVNO, 4. srpnja (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Jozić održao je u srijedu sastanak s v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu HBŽ-a Željkom Marijanom i direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom.

 Tom prigodom, Solak je naveo kako će ubuduće Vlada Federacije BiH planirati sredstva za civilnu zaštitu u proračunu Federacije BiH, te kako je talijanska Razvojna agencija spremna uložiti u opremanje civilne zaštite na svim razinama u Bosni i Hercegovini velika sredstva s 0 posto kamate na 10 godina grace razdoblja i 30 godina rokom otplate.

 U dijelu sastanka u kojem se govorilo o razminiranju minsko - eksplozivnih sredstava rekao je kako EU planira uložiti 10.000.000,00 eura isključivo za podršku razminiranja u BiH 2020- 2021. godina, a sve u sklopu projekta IPA II. Da bi se ta sredstva dobila i uspješno realizirala 2018. - 2019. godine uradit će se lista prioriteta MSP-LENDRELICE - Prijedlog oslobađanja površina od mina i vraćanje tih površina vlasnicima. To je prilika svim razinama civilne zaštite da dostave svoje liste prioriteta i apliciraju za ta sredstva.

 Razgovaralo se i o funkcioniranju sustava zaštite i spašavanja u Federaciji BiH, analizi dosadašnjih aktivnosti razminiranja u HBŽ-u, stanju opremljenosti i operativnim mogućnostima Operativnog centra Civilne zaštite i dobrovoljnih vatrogasnih društava za poslove zaštite od požara u HBŽ-u, kao i planiranim aktivnostima tijekom 2018. godine Uprave za civilnu zaštitu HBŽ-a kao i Federalne uprave civilne zaštite.

 Predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić govorio je o prošlogodišnjim požarima na području te županije te u tom kontekstu istaknuo dobru lanjsku suradnju s Federalnom upravom Civilne zaštite tako da su prošlogodišnji požari sanirani brzo.

 - Današnji sastanak je organiziran na vrijeme i trebao bi omogućiti preventivno djelovanje kako se ne bi došlo u prošlogodišnje stanje požara u Hercegbosanskoj županiji - istaknuo je Jozić.

 Naglasio je i potrebu razminiranja pojedinih područja HBŽ-a u koje bi se, kako je kazao,  trebale uključiti određene strukture civilne zaštite, a posebice Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ).

 Željko Marijan, v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu HBŽ-a istaknuo je potrebu lociranja problema pred sezonu požara te da se pokušaju naći rješenja za bolju tehničko-materijalnu opremljenost civilne zaštite i vatrogasnih društava u svim općina HBŽ-a.

 Tijekom sastanka istaknuto je kako u ovoj godini Uprava za Civilnu zaštitu HBŽ-a ima dva strategijska cilja i programa, a to su razvoj sustava zaštite od požara i vatrogastva na prostoru HBŽ-a donošenjem županijskog zakona i stvaranje povoljnijeg ambijenta za daljnji razvoj sustava zaštite i spašavanja kroz opremanje Operativno–komunikacijskog centra 112 i uspostava funkcioniranja Europskog broja za žurne intervencije.

 Također, tu je i donošenje potrebite planske dokumentacije Uprave civilne zaštite HBŽ-a, prvenstveno donošenje Programa razvoja sustava zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća za HBŽ. Planska dokumentacija omogućit će, uz ostalo, apliciranje za određene pomoći i dobivanje raznih vrsta pomoći.

 Tijekom sastanka bilo je govora i o usvojenom Zakonu na razini BiH prema kojem i civilna zaštita na sve donacije plaća porez od 17 posto.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu