Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.07.2018. 18:05 |

Merkel: Pitanje migracija nije ugrozilo stabilnost vlade

FENA Internet

BERLIN, 4. jula (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da spor s političkim saveznicima u vezi s imigracionom politikom nije ugrozio stabilnost koalicione vlade.

- Ne mogu obećati da neće biti novih sporova o drugim pitanjima, pošto je to uobičajeno kada se u vladi nalaze tri stranke - rekla je ona za televiziju ARD, odgovarajući na pitanje da li će njena koalicija izdržati pun četvorogodišnji mandat, prenosi Reuters.

Merkel i ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija) su nakon nekoliko sedmica pronašli kompromis o izbjegličkoj politici i zaobišli dublju krizu vlade.

Dogovoreno je da se na granici s Austrijom grade "tranzitni centri", odakle bi se tražioci azila vraćali u zemlje gdje su prethodno registrirani ako te zemlje to uopće prihvate.

Merkel je u srijedu u Bundestagu ponovo branila dogovor o postupku prema izbjeglicama i tražiteljima azila postignut na samitu Evropske unije prošle sedmice te unutar njemačke Unije CDU/CSU u ponedjeljak i najavila je novi useljenički zakon.

- U sve segmente migracije se mora uvesti reda, kako bi građani dobili dojam da su pravo i red ponovo na snazi - navela je Merkel tokom rasprave o budžetu, koja se, zbog aktuelnosti situacije, pretvorila u raspravu o migracijama.

Istaknula je kako bi se dogovor u vezi migracija mogao pretvoriti u "sudbonosno pitanje" za Evropu.

- Na samitu EU-a je zaključeno da pitanje migracija nije pitanje pojedinih članica, nego zadatak koji se tiče svih nas - poručila je kancelarka, prenosi Al Jazeera.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'