Svijet     | 05.07.2018. 09:23 |

Britanska policija - dvije osobe u Amesburyju otrovane novičokom

FENA Internet

LONDON, 5. jula (FENA) - Supstanca od koje su dvije osobe ostale u kritičnom stanju u južnom engleskom gradu Amesburyju je nervni agens novičok, saopćila je Metropolitan policiija u Londonu u srijedu navečer.

- Večeras smo dobili rezultate testova iz Porton Downa (vojne laboratorije) koji pokazuju da su dvije osobe izložene nervnom agensu novičok - izjavio je pomoćnik komesara Metropolitan policije Neil Basu, navodi se u policijskom saopćenju postavljenom na Twitteru.

Obje osobe su u kritičnom stanju u bolnici, iako niko drugi osim njih nije pokazivao znake izlaganja nervnom agensom, dodao je Basu.

On je aludirao na "liniju istrage" toga da li je posljednje trovanje povezano s trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisburyju u martu. Amesbury je desetak kilometara od Salisburyja.

Novičkok je binarno hemijsko oružje koje je sastavljeno od dvije neškodljive materije koje, kada se pomiješaju, postaju otrovni nervni agens.

Niz nervnih agensa, za koje se vjeruje da su razvijeni u bivšem Sovjetskom Savezu u 1980-im godinama, aktiviraju se nakon što se udahnu ili im se koža izloži, i u roku između 30 sekundi i dvije minute ugrožavaju zdravstveno stanje žrtve. Četiri protivotrova su poznata za sprečavanje takvog efekta. 

Policija u Wiltshireu prijavaila je "veliki incident" u utorak navečer nakon što su muškarac i žena, oboje u četrdesetim godinama, pronađeni u nesvjesnom stanju u kući u Amesburyju u subotu.

Basu je kazao da je hitna pomoć pozvana na njihovu adresu u Amersburyju u subotu ujutru, nakon što se 44-godišnja žena onesvijestila. Ona je nakon toga prebačena u bolnicu.

U popodnevnim satima istog dana hitna pomoć ponovo je pozvana na istu adresu, nakon što je 45-godišnjem muškarcu također pozlilo. On je prebačen u bolnicu a policija u Wiltshireu je izviještena o incidentu.

- Nakon početnih procjena vjeruje se da se dvoje pacijenata razboljelo nakon što su koristili hemikaliju iz potencijalno zatrovanih zaliha - izjavio je pomoćnik komesara.

U ponedjeljak su brige zbog simptoma koje su pokazivali pacijenti navele bolnicu da pošalje uzorke lavoratoriji u Porton Downu na analizu.

- Nakon detaljnih analiza tih uzoraka možemo potvrditi da su muškarac i žena izloženi novičoku, istom nervnom agensu kojim su otrovani Sergej i Julija Skripal - kazao je Basu.

Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripala. Analiza uzoraka potvrdila je britansku identifikaciju hemikalije, sudeći po Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Afera Skripal izazvala je veliki diplomatski spor između Britanije i Rusije.

Britanija, Sjedinjene Države i više od 20 drugih zemalja protjerale su ruske diplomate zbog navoda da je Rusija odgovorna za incident.

Rusija je protjerala isti broj diplomata iz tih temalja u znak odmazde, a ukupno 300 diplomata je protjerano na obje strane.

Policija je saopćila da su obje otrovane osobe Amesburyju britanski građani, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Britanija objavila viši budžetski deficit od očekivanog podstaknut rastom životnih troškova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo