Svijet     | 05.07.2018. 10:38 |

SAD - Šumski požar u Utahi, evakuacija stanovništva

FENA Internet

SALT LAKE CITY, 5. jula (FENA) - Zbog šumskog požara u američkoj zapadnoj saveznoj državi Utah počela je nova evakuacija stanovništva i zatvoren je Autoput 40.

Požar nazvan "Dollar Ridge Fire" proširio se tokom noći s 30.000 hektara na 40.469 hektara a samo jedan posto vatrene stihije je suzbijeno, saopćila je Američka šumska služba. Agencija je prognozirala da će se požar širiti i u srijedu navečer po lokalnom vremenu, jer je već zahvatio šume, livade i nisko rastinje po suhom vremenu.

Požar "Dollar Ridge" najveći je u historiji te savezne države i uništio je 20 do 30 kuća i zgrada od ponedjeljka navečer. 

Obzirom da je vatrena stihija promjenila pravac u srijedu u popodnevnim satima po lokalnom vremenu (u četvrtak oko ponoć po srednjoevropskom vremenu) i došla oko 300 metara od Autoputa 40, izdato je naređenje o novoj evakuaciji, a autoput je zatvoren.

Ukupno je sedam šumskih požara bjesnilo Utahom u srijedu a nacionalna meteorološka služba objavila je crveno upozorenje u sjevernim, zapadnim i centralnim djelovima države, dok je guverner Utaha Gary Herbert također proglasio vanredno stanje.

Lokalna TV stanica KUTV javila je kako zvaničnici vjeruju da su ljudske aktivnosti izazvale požare, prenosi agencija Xinhua.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana