Svijet     | 05.07.2018. 14:31 |

Rusija smatra 'budalastim' optužbe Britanije o novom napadu nervnim agensom

FENA Internet

MOSKVA, 5. jula (FENA) - Od Britanije bi bilo "budalasto" da vjeruje da je Rusija izvela novi napad nervnim agensom u Engleskoj u jeku održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva, navela je ruska ambasada u Holandiji na društvenim mrežama u četvrtak. 

Ambasada je objavila komentar kada je dvoje Britanaca u kritičnom stanju nakon onoga što se smatra slučajnim udisanjem otrova od napada na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju u Salisburyju u martu.

Britanske vlasti nisu optužile Rusiju za umiješanost u novi incident, tvrdeći da je radna pretpostavka da su Britanci otrovani ostacima nervnog agensa iz prvog napada.

 - Kako glupo oni mogu misliti da (Rusijsa) ponovo koristi takozvani "novičok" usred FIFA-inog svjetskog prvenstva. Show se mora nastaviti? - objavila je ruska ambasada u Holandiji na Twitteru u četvrtak.

Rusija negira svaku umiješanost u prvobitni napad.

Pored toga je Sergej Železnjak, zamjenik predsjednika Državne Dume, donjeg doma parlamenta, izjavio ruskoj ndržavnoj televiziji da novo trovanje u Britaniji izgleda kao pokušaj da se pokvare pozitivni utisci engleskih nogometnih navijača o Rusiji.

 Rusija je domaćin turnira, koji se završava 15. jula, po prvi put.

Železnjak je kazao da je Britaniji potrebno da ublaži histeriju kojom bi odvukla pažnju od onoga što čini njena obavještajna služba, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunakov plan slanja tražilaca azila u Ruandu i formalno postao zakon

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu