Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 12:37 |

Brkić predvodio izaslanstvo MVP-a BiH na konzultacijama s MVP-om Bjelorusije

FENA Saopćenje

MINSK/SARAJEVO, 5. srpanj (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je danas u Minsku izaslanstvo  MVP-a BiH na bilateralnim konzultacijama s Ministarstvom vanjskih poslova Bjelorusije.

Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Bjelorusije predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Bjelorusije Oleg Kravchenko.

Na konzultacijama su razmatrana pitanja koja se odnose na bilateralne odnose između dviju zemalja, kao i multilateralnu saradnju u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Obostrano je zaključeno da su odnosi razvijeni i prijateljski ali da je potrebno unaprijediti i proširiti ekonomsku suradnju.

S tim u vezi, tijekom sastanka razmatrana je mogućnost unapređenja ugovornih odnosa između dvije zemlje kao i mogućnost povećanja ulaganja i suradnje.

Brkić je informirao sugovornika o najznačajnijim pitanjima u svezi procesa integriranja BiH u EU i NATO, istaknuvši da je BiH ostvarila značajan napredak u tom procesu. Izrazio je očekivanje da će BiH čim prije dobiti pozitivno mišljenje EK, stjecanje statusa kandidata, te aktivaciju MAP-a.

Naglasio je značaj regionalne suradnje te potrebu intenziviranja suradnje u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim zemljama kao osnovnog preduvjeta za ostvarivanje napretka u euro i euroatlantskim integracijama. Istaknuo je da je BiH opredijeljena daljnjem jačanju regionalne suradnje, unaprjeđenju političkog dijaloga i politici dobrosusjedstva.

Također je upoznao sugovornika s aktualnom političkom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na predstojeće Opće izbore u BiH. Kazao da je nužno izmjeniti Izborni zakon BiH u cilju omogućavanja provedbe rezultata izbora, sukladno odluci Ustavnog suda BiH.

Na sastanku je razgovarano i o novim globalnim izazovima, s posebnim osvrtom na krizu u Ukrajini, migracijsku krizu, novim migrantskim rutama u regiji te narednim koracima kako se ne bi ponovio scenario iz 2015.godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

Lukašenko tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu u blizini Moskve krenuli prema Bjelorusiji

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!