Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 12:55 |

Izrečena presuda u predmetu Mustafa Đelilović i drugi za ratni zločin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu Mustafa Đelilović i drugi, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je presudu kojom su optuženi: Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember oglašeni krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember oglašeni su krivim što su od maja 1992. do januara 1996. godine, svjesno i voljno, sa sviješću, htijenjem i pristankom, omogućili i organizirali zatvaranje i zlostavljanje civila srpske i hrvatske nacionalnosti u objektima „Silos“ u Tarčinu, Osnovnoj školi „9. maj“ u Pazariću i u magacinima kasarne „Krupa“ u Zoviku, na način da su namjerno i teško, međunarodnom pravu suprotno, uskraćivali osnovna prava pripadnicima srpske i hrvatske nacionalnosti, radnjama opisanim u tačkama I, II, III, i V osuđujućeg dijela  izreke presude, i to na način što su vršili nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, nanošenja povreda tjelesnog integriteta i zdravlja, te prisiljavanje na prinudni rad, na koji način su postupali u suprotnosti sa Ženevskom konvencijom o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949.godine.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je optuženog Mustafu Đelilovića na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, Fadila Čovića na osam, Mirsada Šabića na šest, Nezira Kazića na deset, Bećira Hujića na osam, Halida Čovića na šest, Šerifa Mešanovića na sedam i Nermina Kalemberana pet godina zatvora. 

Vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru, od 22.11.2011. do 01.11.2012. godine, će se uračunati u izrečene kazne zatvora.

Od optužbe oslobađaju se: Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović, Mirsad Šabić radnjama opisanim pod tačkom II oslobađajućeg dijela izreke; Halid Čović i Šerif Mešanović radnjama opisanim u tački III 1 b,c,d ,e i  III 3 oslobađajućeg dijela izreke; Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović i Šerif Mešanović radnjama opisanim u tački IV oslobađajućeg dijela izreke, čime bi počinili krivično djelo i to ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi su oslobođeni obaveze da nadoknade troškove krivičnog postupka, koji padaju na teret budžetskih sredstava Suda BiH, saopćeno je iz tog suda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'