Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 13:13 |

Predstavnici INZ-a o unaprjeđenju koncepta 'Jedno zdravlje' u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u okviru projekta "Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u BiH", organizirao je u Banjoj Luci simpozij "One Health" (Jedno zdravlje). 

Na ovom skupu Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica predstavljali su rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ-a Muhamed Gladan i načelnica Službe za epidemiologiju INZ-a Fatima Bašić.

Skupu su se odazvali predstavnici federalnog Ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ureda WHO - Svjetske zdravstvene organizacije u BIH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravlje RS, Zavoda za javno zdravstvo svih kantona u Federaciji, te Odjel za zdravstvo i ostale usluge Distrikta Brčko.

Projekt implementira Ministarstvo civilnih poslova BiH u saradnji sa entitetskim ministarstvima i uredima u oba bh. entiteta, kao partnerima na projektu, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Cilj Projekta je jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor kroz obuku osoblja, nabavku laboratorijske i medicinske opreme, te uspostavljanje dobrih praksi u svim sektorima u dodiru sa avijarnom i pandemijskom influencom. Implementacija je omogućena novčanom donacijom Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Skup u Banjoj Luci je iskorišten da bi se predstavio koncept "One Health" (Jedno Zdravlje), načini njegove primjene u BiH, te benifiti za zdravstveni sistem koji se mogu time ostvariti. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kako ističe Gladan, odavno implementira ovaj princip, kroz spajanje Veterinarskog i Zavoda za javno zdravstvo, kojima se od ljeta ove godine priključuje i Zavod za zaštitu bilja (u formiranju).

- Koncept "Jedno zdravlje" podrazumijeva sveobuhvatnu brigu o zdravlju čovjeka, onog što jede, ali i zdravlju životinja i bilja kojeg konzumiramo, jer je poznata i na više načina potvrđena značajna povezanost i uzročno-posljedična veza između bilja i hrane koju konzumiraju životinje, sa svim što čovjek unosi u sebe, kao i okruženjem u kojem živi- kazao je Gladan.

Na ovim područjima sve češći su naučni i stručni skupovi na kojima zajedno učestvuju veterinari i ljekari, jer se samo jedinstvenim i usaglašenim principom brige o zdravlju bilja, životinja i ljudi može postići kvalitet života i zdravlja. Zenički Institut za zdravlje i sigurnost hrane je pionir u implementaciji ovog koncepta u BiH i regionu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Danas je Svjetski dan zdravlja – Vaše zdravlje je vaše pravo

Institut za zdravlje i sigurnost hrane će povećati svoju prisutnost u Tešnju

Uspješno okončan projekt INZ o reproduktivnom zdravlju djevojčica

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana