Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 14:02 |

Sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH je danas, na sjednici u Sarajevu, proglasila 11. juli 2018. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

Radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na ovaj tragični događaj, Vlada Federacije donijela je Odluku kojom se 11. juli 2018. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

PRIHVAĆEN IZVJEŠTAJ O PREGOVORIMA O KREDITU ZA BLOK 7 TE TUZLA
Vlada Federacije BiH prihvatila je izvještaj Tima za pregovore o kreditu Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine uz garanciju Federacije BiH za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW TE Tuzla.

Potvrđena je prihvatljivost Nacrta ugovora o garanciji koji je usaglašen između Federalnog ministarstva finansija i Izvozno-uvozne banke Republike Kine i Nacrta ugovora o izdavanju garancije usaglašenog između Federalnog ministarstva finansija i JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da Sporazum o kreditnoj liniji koji je potpisan 27.11.2017. godine između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Republike Kine, kao i nacrte ugovora o garanciji i o izdavanju garancije, uz ostalu prateću dokumentaciju, dostavi Vijeću za državnu pomoć Bosne i Hercegovine s ciljem dobijanja odobrenja državne pomoći u obliku garancije Federacije BiH.

O KUPOVINI POSLOVNE ZGRADE
Federalna vlada je prihvatila informaciju o provedbi javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupovinu zgrade za trajni smještaj Vlade FBiH u Sarajevu, objavljen 14.6.2018. godine, s rokom dostave ponuda do 30.6.2018. godine.

Pristigla je jedna ponuda koju je dostavio Energoinvest d.d. Sarajevo, a odnosi se na kupovinu poslovnog prostora u njegovoj poslovnoj zgradi, objekat “B”, u ulici Hamdije Čemerlića 2 u Sarajevu, ukupne površina 24.599,65 m2 na 21 etažnoj jedinici. Cijena ponuđenog poslovnog prostora iznosi 54.000.000 KM. Oko zgrade postoji mogućnost obezbjeđenja odgovarajućeg broja parking mjesta.

Na osnovu uvida u dostavljenu dokumentaciju, posebno formirana komisija konstatovala je da je ponuda Energoinvesta d.d. Sarajevo formalno-pravno valjana. Uz ostalo, dostavljene su i izjave ponuđača da prihvata da kupoprodajna cijena bude isplaćena obročno u roku od tri godine i da su nekretnine useljive odmah u skladu s dinamikom plaćanja.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zadužena je da, za sljedeću sjednicu Vlade FBiH, pripremi prijedloge dokumenata bitnih za realizaciju pitanja trajnog smještaja.

IZVJEŠTAJ O RADU AGENCIJE ZA BANKARSTVO FBiH ZA 2017. GODINU
Federalna vlada je usvojila izvještaj o prošlogodišnjem radu Agencije za bankarstvo FBiH i informaciju o subjektima bankarskog sistema FBiH sa stanjem na dan 31.12.2017. godine.

Razvoj makro i mikro-prudencijalne supervizije predstavljao je i predstavlja važan zadatak koji je prethodnoj godini rezultirao donošenjem 48 podzakonskih akata, odluka i uputstava. U okvirima redovnih i obaveznih aktivnosti koje se odnose na kontrole poslovanja subjekata bankarskog sistema, sprovedene su 92 kontrole i naloženo je 266 mjera prema subjektima sistema.

Zaključno sa 31. decembrom 2017. godine u Federaciji BiH je ukupna vrijednost aktive subjekata bankarskog sistema dostigla 21 milijardu KM, a poslovalo je 15 komercijalnih banaka. Ukupna neto aktiva iznosi 20,2 milijarde KM i za 1,8 milijardi KM ili 9,9 posto je veća nego na kraju 2016. godine. Krediti su, sa učešćem od 65,2 posto u strukturi ukupne aktive, zabilježili rast od 7,4 posto ili 909 miliona KM i na kraju godine su iznosili 13,2 milijarde KM. Novčana sredstva iznose 5,8 milijardi KM ili 28,7 posto ukupne aktive i veća su za 11,3 posto ili 590 miliona KM nego na kraju 2016. godine.

Depoziti su dostigli 15,8 milijardi KM, uz ostvareni rast od 11,6 posto ili 1,6 milijardi KM, i ostaju najznačajniji izvor finansiranja sa učešćem od 78,3 posto u ukupnoj pasivi. Štedni depoziti rasli su za 4,5 posto ili 357 miliona KM i iznosili su 8,25 milijardi KM.

Drugi izvor po ukupnom iznosu su kreditna sredstva sa 836 miliona KM i imaju učešće od 4,1 posto u ukupnoj pasivi. Ukupni kapital na dan 31.12.2017. godine iznosi 2,9 milijardi KM (dionički kapital 1,2 milijarde KM), što je za 5,8 posto ili 157 miliona KM više nego na kraju 2016. godine. Regulatorni kapital iznosi 2,5 milijardi KM i povećan je za 8 posto ili 180 miliona. Stopa adekvatnosti kapitala bankarskog sistema, kao jedan od najvažnijih pokazatelja snage i adekvatnosti kapitala banaka, na dan 31.12.2017. godine iznosila je 15,5 posto, što je znatno više od zakonskog minimuma od 12 posto. Prema konačnim nerevidiranim podacima iz bilansa uspjeha, u 2017. godini je na nivou bankarskog sistema u Federaciji BiH ostvarena dobit u iznosu od 240 miliona KM, što je za 39 posto ili 67 miliona KM više u odnosu na kraj 2016. godine.

U Federaciji BiH je na dan 31.12.2017. godine poslovalo 12 mikrokreditnih organizacija (MKO), od toga jedanaest mikrokreditnih fondacija (MKF) i jedno mikrokreditno društvo (MKD). Ukupna aktiva mikrokreditnog sistema iznosi 526,9 miliona KM, od čega se na MKF odnosi 419,6 miliona KM, a na MKD 107,3 miliona KM i u odnosu na 31.12.2016. godine, veća je za 86,8 miliona KM ili 20 posto. Ukupni krediti iznose 411,2 miliona KM i čine 78 posto ukupne aktive MKO i veći su za devet posto u odnosu na kraj prethodne godine. Ukupni kapital iznosi 255,1 milion KM ili 48 posto ukupne pasive i veći je za 47,4 miliona KM ili 23 posto u odnosu na kraj prethodne godine, od čega je kapital MKF iznosio 221,3 miliona KM ili 86,7 posto, a kapital jednog MKD 33,8 miliona KM ili 13,3 posto. Na nivou mikrokreditnog sistema u Federaciji BiH, ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 18,6 miliona KM, što je za 2,1 milion KM ili 13 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U FBiH je prošle godine poslovalo šest lizing društava koja su djelatnost obavljala u sjedištu društva, kao i u tri podružnice registrovane u Republici Srpskoj. Ukupna aktiva lizing sektora u FBiH na dan 31.12.2017. godine iznosi 260,2 miliona KM, što je za 161,3 miliona KM ili 38,3 posto manje u odnosu na 31.12.2016. godine. Ukupni kapital lizing sektora iznosi 40,8 miliona KM i smanjen je za 5,6 miliona KM ili 12,1 posto. Na nivou lizing sektora u Federaciji BiH ostvarena je dobit u iznosu od pet miliona KM.

U 2017. godini su osnovne aktivnosti djelovanja Ombudsmena za bankarski sistem, kao samostalne organizacione jedinice u Agenciji za bankarstvo, bile usmjerene na zaštitu fizičkih osoba korisnika finansijskih usluga, postupanje po prigovorima/zahtjevima u vezi s radom finansijskih institucija, te davanje odgovora, preporuka i smjernica u cilju rješavanja spornih odnosa i unapređenja poslovanja finansijskih institucija. Postupajući po prigovorima/zahtjevima, doneseno je više opštih i posebnih preporuka Ombudsmena, a 61 predmet je pozitivno riješen u korist podnositelja prigovora.

Od početka rada Ombudsmena, zaključno s krajem 2017. godine riješeno je više od 1.000 prigovora i zahtjeva korisnika finansijskih usluga, te više od 800 različitih upita i molbi na koji su dati odgovori u pisanoj formi, elektronskom poštom, ili usmenim putem u telefonskoj komunikaciji. U tom periodu primljeno je ukupno 408 prigovora/zahtjeva, od kojih je 351 završen, a u toku je rad po 51 predmetu koji su u različitim fazama postupka.

NIJE PRIHVAĆEN PRIJEDLOG ZA ZAMJENU NEKRETNINA U VISOKOM
Federalna vlada usvojila je informaciju Federalnog pravobranilaštva o prijedlogu Općinskog pravobranilaštva općine Visoko za zamjenu nekretnina i odgovor Pravobranilaštvu ove općine.

U njemu je navedeno da Federacija BiH nije saglasna da u postupku eksproprijacije bude izvršena zamjena nekretnina i da, na osnovu Zakona o eksproprijaciji, Federacija BiH kao naknadu za eksproprijaciju dijela nekretnine označene kao k.č. 1254/2 površine 1.073 m2, u potpunom vlasništvu Federacije BiH, traži isplatu novčane naknade u visini njene tržišne vrijednosti koju bi odredio ovlašteni sudski vještak.

Općinsko pravobranilaštvo Visoko je Federalnom pravobranilaštvu Sarajevo dostavilo prijedlog za zamjenu nekretnina za potrebe izgradnje gradskog vodovodnog sistema općine Visoko - podsistem Gračanica i podsistem Moštre.

O SASTANKU ODBORA ZA STABILIZACIJU I PRIDRUŽIVANJE IZMEĐU EU I BiH
Vlada FBiH usvojila je informaciju o trećem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, održanom 27.3.2018. godine u Briselu, preporuke Evropske komisije i listu narednih aktivnosti nakon ovog sastanka.

Sve nadležne institucije su zadužene da postupe u skladu s preporukama Evropske komisije i pripreme informacije o ovim aktivnostima Direkciji za evropske integracije BiH.

Ured Vlade FBiH za evropske integracije je obavezan da ovaj zaključak dostavi Komisiji za evropske integracije Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI
Federalna vlada danas je do 31.12.2018. godine produžila rok za primjenu Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti, kojom se subvencioniraju troškovi za električnu energiju za određene kategorije domaćinstava.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, dala preporuku da u državljanstvo Bosne i Hercegovine bude primljena ekonomistica i menadžerica Ajko Begić, kao osoba od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu. Cijeneći da se radi o osobi koja posjeduje neprocjenjivo radno iskustvo u stranim firmama i govori nekoliko jezika, te njenu opredijeljenosti da nastavi život i rad u BiH, Vlada smatra da se radi o osobi od naročite koristi za razvoj privrede u BiH.

KADROVSKE ODLUKE I RJEŠENJA
Vlada FBiH danas je Nadzornom odboru Binas d.d. Bugojno dala prethodnu saglasnost za imenovanje Sabahudina Ganića za direktora ovog privrednog društva, na mandatni period od četiri godine.

Prethodne saglasnosti date su i Nadzornom odboru Tehničko-remontnog zavoda Hadžići d.d. Hadžići za razrješenje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, te za imenovanje Mehe Rekića za direktora TRZ-a Hadžići d.d. Hadžići, na mandatni period od četiri godine.

Vahidina Munjića i Sanju Limov-Matović Vlada je imenovala za članove Policijskog odbora za policijske službenike Federacije BiH. Inače, mantad trećem članu Nurudinu Hafizoviću, koji obavlja i dužnost predsjednika Policijskog odbora, traje do 16.12.2018. godine.

Vlada je donijela odluke o raspisivanju javnog oglasa i o kriterijima za izbor i imenovanje Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u FBiH. U Komisiju za izbor kandidata za Upravni odbor imenovani su Saida Kastrat (predsjednica), Mirjana Vučić, Hasan Ganibegović, Fikret Talić i Jakov Gavran (članovi).

Za predstavnicu Vlade FBiH za učešće u izradi definisanja zahtjeva, prijedloga i prioriteta Sektorskog planskog dokumenta “Pravda i osnovna ljudska prava” u okviru aktivnosti IPA programiranja za 2019. godinu danas je imenovana Esma Palić.

Vlada je donijela Rješenje o prestanku važenja Rješenja o osnivanju Komisije za praćenje i koordinaciju izvršavanja obaveza federalnih organa uprave koji se odnose na evropske integracije. Ovo je učinjeno nakon što je Vlada na 104. hitnoj sjednici 15.2.2018. godine usvojila informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora i odgovore na Upitnik Evropske komisije. Uz to je i ocijenjeno da Ured Vlade FBiH za evropske integracije posjeduje kadrovske kapacitete za praćenje ovog procesa.

Izmjenom postojećeg Rješenja, u Savjetodavno vijeće inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ su imenovani Enver Išerić i Jagoda Krdžović.

Izmijenjeno je i Rješenje o imenovanju Upravnog odbora Projekta razvoja ruralnog poslovanja i Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, te je u ovaj odbor imenovan Jasmin Gačević.

Vlada FBiH je Senada Zekića opunomoćila za učestvovanje u radu i odlučivanju na Skupštini Konfekcije Borac d.d. Travnik.

Sjednica Vlade FBiH je završena u 12.40 sati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana