Stranačke aktivnosti     | 05.07.2018. 14:54 |

Saopćenje za javnost Saveza za promjene

FENA Saopćenje

Savez za promjene je usaglašen oko činjenice da članstvo u NATO nije moguće dok je na snazi Deklaracija Srbije o vojnoj neutralnosti. Svaki srpski političar koji bi glasao za NATO, dok Srbija ne bi ušla u NATO bi podjelio srpski narod. Mladen Ivanić kao sadašnji, a i budući član Predsjedništva BiH to nikad neće dozvoliti.

Republika Srpska raspolaže mehanizmima da spriječi da dođe do ulaska u NATO protiv njene volje i to u slučaju ako bi došlo do preglasavanja iskoristila bi pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa, sazvala Narodnu Skupštinu Republike Srpske i odbila ulazak u NATO.

Upravo tri mjeseca nakon što je Srbija donijela Deklaraciju o neutralnosti, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je u junu 2009. godine formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP);

Stvarna istina o putu BiH u NATO je upravo u činjenici da su na svim dokumentima koji se tiču NATO-a potpisi prvih saradnika Milorada Dodika iz SNSD-a: Nikole Špirića i Nebojše Radmanovića.

Upravo je SNSD bio taj koji je napravio prve korake BiH i Srpske prema NATO-u i potpisao dokumnte koji su navedeni u nastavku na osnovu Deklaracije koju je donijela ova partija, a koja NATO definiše kao strateški cilj.

Hronologija

• Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić lično je 2005. godine potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga je SNSD. Član 84. Zakona o odbrani BiH ovako govori o aktivnostima za prijem u NATO: ”Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO”.

• Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je u decembru 2006. godine Sporazum o pristupanju BiH NATO programu ”Partnerstvo za mir” na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu.

• Potom je u martu 2007. godine BiH je potpisala Sporazum o razmjeni bezbjednosnih informacija sa NATO-om po odluci Savjeta ministara BiH, kojim je predsjedavao Nikola Špirić.

• Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je 2008. ponovo potpisao više dokumenata za intenziviranje dijaloga između BiH i NATO. Jednim od njih, ”Inicijativnim dokumentom za intenzivirani dijalog između BiH i NATO”, potvrđen je strateški cilj, a to je ”što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO”.

• U martu 2008. godine u Kasarni “3. maj” u Doboju potpisan je Sporazum o konačnom raspolaganju pokretnom vojnom imovinom. Sporazum su potpisali danas veliki protivnici puta u NATO - Milorad Dodik kao predsjednik Vlade Republike Srpske i Nikola Špirić tada predsjedavajući Savjeta ministara.

• Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je u junu 2009. godine formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP);

• Nastavak SNSD-ovog puta u NATO bio je u martu 2010. godine kada se predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom i učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a. Špirić je ocijenio je da će članstvo BiH u Akcionom planu NATO-a (MAP) ojačati iznutra BiH i njenu stabilnost.

• Svoju ulogu na SNSD-ovom putu bez povratka imala je i sadašnja savjetnica predsjednika RS Ana Trišić – Babić kada je u julu 2012. godine upriličena posjeta zamjenika generalnog sekretara NATO-a Aleksandra Veršbova BiH. Ana Trišić Babić bila je prisutna na sastanku kao zamjenik ministra inostranih poslova, a 2014. godine je izjavila – ”Ja sam za NATO”.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dodik: Nije bilo izborne prevare, narod ne voli gubitnike

Govedarica: S Dodikom ne želim bilo kakav razgovor, ne idemo na sastanak

Saopćenje za javnost Saveza za promjene

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine