Ekonomija     | 05.07.2018. 17:25 |

Novi Grad Sarajevo - Ugovori za sufinansiranje troškova početnika u biznisu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović potpisao je danas ugovore o sufinansiranju troškova samostalnih poduzetnika - početnika u biznisu.

Radi se o jednoj od poticajnih mjera kojom Općina Novi Grad Sarajevo pomaže razvoj privrede i zapošljavanja na svom području, a za koju je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno 220.000 KM.

Kahrović kaže da je to mjera podrška novoregistriranim biznisima, poduzetnicima koji prvi put osnivaju biznise u vidu obrta, trgovinske radnje ili ugostiteljstva, a registrirani su na području općine Novi Grad Sarajevo.

- Danas smo potpisali ugovore sa 19 samostalnih početnika u biznisu, očekujemo još 80 novih poduzetnika. Realizacija te mjere značit će i otvaranje novih radnih mjesta, kao i kompanija na prostoru naše općine - izjavio je.

Napomenuo je da se uz finansijsku podršku početnicima u biznisu, radi i o svakoj drugoj podršci (u smislu konsaltinga) koja se realizira putem Službe za privredu i LER i Centra za razvoj biznisa Općine Novi Grad.  

Jedna od potpisnica ugovora Amra Aganović, koja je registrirala trgovačku radnju, a ističe da je projekt od velike pomoći.

- Prvi put sam samostalni poduzetnik, svaka pomoć dobro je došla. Iako je kupovna moć građana slaba, odlučila sam registrirati svoju radnju. Ljudi kupuju, očekujem uspjeh u poslu - istakla je, saopćila je Pres služba Općine Novi Grad Sarajevo.        

Dvadestesedmogodišnji Samir Đozo otvorio je obrtničku djelatnost - servis mobitela i laptopa, a izražava zadovoljstvo takvim načinom pomoći lokalne zajednice razvoju privrede.

- Radio sam u Oružanim snagama BiH osam godina i odlučio da pokrenem neki posao za sebe i svoju porodicu. Zadovoljan sam poslom i volim raditi. Nije neka velika zarada, ali se može pristojno živjeti - kazao je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja

Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale na njenom području

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu